Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeli „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“

Široki Brijeg (IKA)

Na Širokom Brijegu su u četvrtak 4. veljače počeli „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ kojima će se obilježiti 76. obljetnica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva puka Božjega.

Duhovni program počeo je molitvom krunice koju je u samostanskoj crkvi predmolio đakon fra Džoni Dragić s ministrantima, a nakon toga je služena misa zadušnica za sve pobijene. Ove godine prva tri dana mise predvode i na njima propovijedaju zlatomisnici rodom iz župe Široki Brijeg. Prvoga dana misu je predvodio fra Karlo Lovrić, poznat po dušobrižničkom radu u hrvatskim katoličkim misijama diljem Švicarske. Trenutačno je u župi Međugorje gdje posebno radi s bolesnicima i starijima.

Misna čitanja i molitvu vjernika predvodili su ministranti. Misno slavlje animirali su članovi zbora sv. Nikole Tavelića iz Dobrkovića pod vodstvom Marije Cigić.

Fra Karlo je u propovijedi istaknuo: „Još uvijek se traže ubojice imenom i prezimenom. Pa da ih i pronađemo, bi li se išta promijenilo s obzirom na naše mučenike? Možda bi bilo više gnjeva i srdžbe u našem srcu?! Dakako, fratre je ubila mržnja prema Bogu i hrvatskom čovjeku. Fratarski habit i širokobriješka gimnazija bili su samo povod za ubojstvo. Kao i Judin poljubac Isusu u Maslinskom vrtu! To je onaj, držite ga! Kako su se osjećali ubojice nakon tako strašnoga zločina ovdje? Možemo samo nagađati. Možda su pjevali, kao i oni devedesetih godina u Vukovaru? Ali, i ne znajući oni su pomogli da krv mučenika bude sjeme kršćana, sjeme još jače vjere. Baš kao i u prva kršćanska vremena! Osim što je ubijeno 66 fratara, nekolicina je bila u raznim kazamatima, a mali broj na slobodi ali uvijek u strahu kada će i oni doći na red. Mogli bismo reći, Hercegovačka franjevačka provincija doživjela je svoj Veliki petak, iako je bila srijeda – Provincija se nalazila na križu. Sve školske ustanove bile su zatvorene ili oduzete. Ostala je bez gimnazije, konvikta, sjemeništa, novicijata, bogoslovije! Uza sve to, samo dvadesetak godina poslije, Provincija je doživjela procvat – duhovno proljeće – imala je više od 60 studenata – bogoslova i mladomisnika. Možda više nego ijedna druga hrvatska provincija! Dakako, uz pomoć škola u Splitu, Zadru, Sinju, Dubrovniku, Visokom… I danas se naša Provincija hrani plodovima te mučeničke krvi. Javljaju se svake godine novi mladići koji žele obući fratarski habit, ne iz prkosa, osvete i mržnje prema ubojicama i onima koji brane tadašnje ubojice, nego žele nastaviti tamo gdje su pobijeni fratri stali – propovijedati Veselu vijest opraštanja, ljubavi, a ne mržnje i osvete. Oni koji su okrvavili ruke te srijede 7. veljače ili drugih dana u veljači četrdesetpete godine, ne samo prolijevajući fratarsku krv, nego i krv naših očeva i hrvatskih mladića, zacijelo to ne bi učinili da su odrastali u obiteljima u kojima se gajila i živjela kršćanska ljubav prema Bogu i bližnjemu“.

Na kraju mise vicepostulator fra Miljenko Stojić zahvalio je pjevačima i čitačima te dodijelio nagrade na ovogodišnjem Nagradnom natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast djeca. Prva nagrada pripala je sestrama Valentini i Ivani Begić, učenicama OŠ Vranić za prozni rad pod nazivom „Širokobriški mučenici“. Drugu nagradu osvojila je Marta Crnjac, učenica Druge OŠ u Širokom Brijegu, njezin rad nosi naslov „Pobijeni hercegovački franjevci“. Treća nagrada ide u ruke učenici Prve OŠ Široki Brijeg Natali Topić za literarni rad „Pobjede nad pobjedama“.

Misno slavlje putem radiovalova i interneta prenosila je Radiopostaja Široki Brijeg. Tako će biti i sljedećih dana, izvijestila je Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.