Budi dio naše mreže
Izbornik

Počelo je razdoblje potpunog oprosta u franjevačkim crkvama

Zagreb (IKA)

Na molbu velike franjevačke obitelji, Apostolska pokorničarna izdala je dekret kojim dopušta da se od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2023. do blagdana Prikazanja Gospodinovog 2. veljače 2024. može dobiti potpuni oprost.

“Apostolska pokorničarna izdala je 14. studenog dekret kojim je odgovorila na molbu franjevačke obitelji da se dodjeli potpuni oprost za razdoblje oko Božića 2023. jer je tada 800. obljetnica kako je sveti Franjo proslavio svoj Božić u Grecciu gdje je postavio jaslice”, izjavio je za HKR fra Darko Tepert, dugogodišnji suradnik naše redakcije i voditelj e-Duhovnih vježbi.

Dekretom je dopušteno da se od 8. prosinca, svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, pa sve do 2. veljače iduće godine, kada je blagdana Prikazanja Gospodinovog, može dobiti potpuni oprost po uobičajenim uvjetima; treba se ispovjediti, pričestiti i izmoliti molitva na nakanu Svetog Oca, te pohoditi i jednu od franjevačkih crkvi.

Fra Teprt je objasnio kako to ne znači nužno da mora biti crkva o kojoj brinu franjevci – manja braća, konventualci ili kapucini – nego i one crkve o kojima brinu sestre franjevke ili pripadnici Trećeg franjevačkog reda, poznatijeg i kao glagoljaši.

‘Oni koji su bolesni, ili ne mogu fizički sudjelovati, mogu jednako primiti plod oprosta prinoseći svoje patnje Gospodinu ili vršeći neku odobrenu pobožnost’, piše također u dopisu koji potpisuju četvorica franjevačkih generalnih ministara (OFM, OFMConv, OFMCap i TOR) zajedno s predsjednikom Konferencije franjevačke obitelji.

Fra Darko Tepert tumači kako je smisao tog oprosta da se na prikladan način obilježi 800. obljetnica događaja u Grecciu gdje je sv. Franjo poželio uprizoriti jednostavnost jaslica u kojima se Sin Božji odlučio roditi.

„Htio je prikazati siromaštvo u kojem se Spasitelj rodio – položen je na slamu između vola i magarca – poduzeo je sve da bi ljudima zorno prikazao taj događaj ljudima iz Greccia i okolice. Sveta Stolica nas poziva da, dok taj oprost molimo, prije svega imamo na umu 800. obljetnicu tog događaja”, naglasio je isto tako i prenio: “U dekretu stoji da potpuni oprost mogu dobiti oni koji u obliku hodočašća pohode franjevačku crkvu ili se zaustave neko vrijeme u razmatranju pred jaslicama koje su ondje uređene.”