Budi dio naše mreže
Izbornik

Počelo jedinstveno „hodočašće“ slike Milosrdnog Isusa župama Banjolučke biskupije

Prnjavor (IKA)

Početkom korizme započela je specifična duhovna obnova svećenika i svih župnih zajednica u Banjolučkog biskupiji.

Na Pepelnicu su se svećenici iz cijele biskupije okupili na redoviti duhovno-pastoralni susret u Biskupijskom duhovno-pastoralnom centru sv. Josip u župi Lištani u livanjskom kraju. Na susretu su sudjelovali i biskupi Franjo Komarica i Marko Semren. Glavno predavanje održao je dugogodišnji misionar Božanskog Milosrđa iz Poljske, palotinac Vitold Piotr Pietrasinki.

Bio je to uvod u „hodočašće“ slike Milosrdnog Isusa po svim župama Banjolučke biskupije. Svaki župnik i župni vikar dobio je materijale za vlastitu informaciju i formaciju, te za poticaj svojim župljanima da osobno prihvate sve uobičajene službene naputke glede čašćenja Milosrdnog Isusa u svojoj životnoj sredini. Za sve obitelji cijele biskupije tiskana je slika Milosrdnog Isusa – u formatu A2 uz tekst Posvete svijeta sv. pape Ivana Pavla II., te naputak glede obećanja Milosrdnog Isusa svima koji se budu uzdali u Božje Milosrđe.

Na prvu korizmenu nedjelju započelo je jedinstveno „putovanje slike“ Milosrdnog Isusa po župama. Prva župa bila je Prnjavor, za koju se pastoralno brine župnik i dekan mons. Vlado Lukenda.

Koncelebrirane mise slavljene su u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog i u filijalnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Štivoru. Na misama je sudjelovalo više od 60% svih župljana. Misu je predvodio biskup Komarica, a propovijedao je misionar iz Poljske o. Vitold Piotr. On je protumačio svih pet osnovnih oblika štovanja Božjeg Milosrđa: stovanje slike Milosrdnog Isusa, štovanje svetkovine Božjeg Milosrđa, molitvu krunice Božjeg Milosrđa, čas Milosrđa i širenje (naviještanje) slave Božjeg Milosrđa. Na oba misna slavlja slika je unesena u crkvu u procesiji. Sliku su nosile djevojke i žene u narodnim nošnjama. Biskup je blagoslovio slike. Blagoslovio je i sve slike koje su nazočni vjernici na kraju mise uzeli za svoje domove i za domove susjeda koji nisu bili na misama.

Za „hodočašće“ slike Milosrdnog Isusa predviđena je i knjižica s prikladnim sadržajem, kojoj je predgovor napisao biskup Komarica. Cjelokupni duhovno-pastoralni poduhvat koji će trajati do Velike srijede, odnosno do Nedjelje Božjeg Milosrđa (Bijele nedjelje) podupire i Zaklada „Nazaret“ iz Zagreba, čiji je duhovni pokrovitelj biskup Komarica. Slika će „putovati“ po župama Prnjavorskog, Bosanskogradiškog, Bihaćkog, Livanjskog, Jajačkog ta Banjolučkog dekanata. Predviđeno je da biskup Komarica i misionar Vitold Piotr budu još na korizmene nedjelje u župama Prijedor, Bihać, Livno, Jajce i Banja Luka.