Budi dio naše mreže
Izbornik

Počelo postavljanje mozaika u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Na misi u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu 1. rujna predstavljen je mozaik koji će krasiti prezbiterij.

Umjetničko je to djelo koje je izašlo iz sakralne radionice eminentnog hrvatskog slikara prof. Josipa Botterija Dinija, autora i vitraja koji krase prozore u nacionalnom svetištu. Stoga je u prezbiteriju svetišta postavljena skela pomoću koje će se postavljati dijelova mozaika.

„Neka vas ne zbuni ova pozadina, već naprotiv neka vas raduje. Pristupili smo nastavku uređenja Nacionalnoga svetišta i nadamo se da će kroz kratko vrijeme iza ovih skela zasjati prekrasan mozaik s prikazom rođenja Isusa Krista u zajedništvu Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa“, rekao je na početku misnoga slavlja mons. Antun Sente.

U homiliji mons. Sente osvrnuo se na Lukino evanđelje koje je čitano na misi. Pobliže je objasnio Isusovo sveto djelovanje na primjeru Petrove punice koju je podigao iz njezine boli. Upravo je tu sliku evanđelja mons. Sente povezao s idućim: „Kada netko susretne Boga ne može ostati ravnodušan, odnosno ne može ostati isti. Često ti ljudi imaju potrebu drugima govoriti što im je Bog učinio. Takvo što čini i Petrova punica, nakon ozdravljenja poslužuje Isusa i njegove učenike. Obično kada smo bolesni treba proći jedno vrijeme oporavka, no ono nije potrebno Petrovoj punici. Isus ozdravlja do kraja. Posluživanjem Isusa nakon ozdravljenja Petrova punica kao da želi zahvaliti, stavlja se u službu drugih, baš onako kako se Bog stavlja u službu nas, radeći liječnički posao za svakoga od nas“, dodao je mons. Sente u propovijedi.

Nakon mise, mons. Sente pred okupljene vjernike pozvao je prof. Botterija Dinija, kako bi im ispričao koja se priča i koliko rada i truda krije iza izrade mozaika, koji će krasiti unutrašnjost crkve. „Prije točno sedam godina susreo sam se s mons. Senteom koji je tada izrazio želju za stvaranjem velikog mozaika koji bi se nalazio na glavnom zidu oltara. Reagirao sam vrlo brzo, te na njegovo nadahnuće oslikao prvo poliptih koji je u početku bio zamišljen na ovoj plohi iza oltara. Spomenuti poliptih prikazivao je život svetog Josipa. Međutim u razgovoru sa raznim biskupima, liturgičarima i stručnjacima odlučili smo se za izradu nešto jednostavnijeg motiva – Svetu noć, s mišlju da preostale slike iz života svetog Josipa izradimo u drugoj fazi na preostalim plohama prezbiterija.“

Ovaj mozaik trenutačno se sastoji od 165 dijelova – ploha, koje se nalaze u svojim povojima. Plohe sadrže oko sto tisuća komadića, kazao je tom prigodom prof. Botteri te dodao kako je mozaik jedna od najstarijih slikarskih tehnika na svijetu, što dodatno doprinosi važnosti i zahtjevnosti postavljanja istog na zid svetišta.

„Na mozaiku se nalazi dakle prikaz Svete noći, sa Tri Kralja koja pristupaju betlehemskoj štalici u kojoj se nalaze Blažena Djevica, sveti Josipa i mali Isus. Na mozaiku se nalaze pastiri, na nebu su anđeli i zvijezda repatica. Nit vodilja ovoga mozaika bila mi je uspomena iz djetinjstva. Dok sam još bio dijete u obitelji bi izrađivali Betlehem za Božić. Sretan sam što upravo takvu jednu uspomenu mogu ovdje ostaviti i uprizoriti“, rekao je prof. Botteri Dini.

Mons. Sente najavio je kako mozaikom iza oltara neće stati radovi u svetištu. Idući radno-umjetnički pothvat bit će oslikavanje mozaikom “krila”, odnosno prostor zida gdje se trenutno nalaze kipovi svetog Josipa i Djevice Marije. Upravo u tom dijelu biti će prezentirane slike iz života svetog Josipa.

„Prije svega volio bih reći jedno veliko hvala vjernicima koji su pridonijeli i potpomogli procesu i izradi ovoga mozaika, bez njih to se ne bi ostvarilo. Nakon mozaika, uz pomoć vjernika vjerujem kako ćemo nastaviti sa oslikavanjem i tih bočnih zidova, krila, kazao je na kraju svog obraćanja prof. Boteri“.

Pripreme za izradu mozaika trajale su godinu dana, odnosno rad je konkretno počeo u božićno vrijeme 2020. godine.