Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeo sabor međunarodne molitvene zajednice Pobratimstva „Pohođenje“

Široki Brijeg (IKA)

Dvodnevni XXVI. sabor molitvene zajednice Pobratimstva „Pohođenje“ počeo je u subotu 1. lipnja na mjestu pogibije 30 franjevaca, ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu.

Molitveni program predvodio je fra Ivan Marić. „Tema ovogodišnjeg susreta je molitva za svećenike i sve posvećene osobe, za žive – ali bez ovih mrtvih ne bi bilo ni nas, ne bi bilo Kristove Crkve bez tolikih svećenika, tolikih posvećenih osoba koji su radosno naviještali i radosno pošli u svoju blaženu smrt prkoseći logici ovoga svijeta“, rekao je fra Ivan na početku susreta.

„Okupljeni na ovom svetom mjestu možemo zadrhtati, možemo zaplakati, možemo pronaći utjehu, možemo dati svoj zavjet, može naše srce uroditi molitvom, može naše srce uroditi i radosnim navještajem, u konačnosti smrti – može uroditi vječnost! To je pouzdanje zbog kojeg smo se okupili ovdje – Krista slaveći, Krista proslavljajući, spominjući se svake one mise, svake molitve, svakog sakramenta kojega su naša sveta braća udijelila puku Božjemu. Spominjući se njihove svete žrtve, molitve i radosnih trenutaka njihova života, nas ljude obuzima žalosni trenutak njihove smrti – i nalazimo se na mjestu gdje su ubijeni, gdje su žrtvovani Kristu u svojoj posljednjoj misi na ovoj zemlji. I ovdje je đavao pobijeđen, jer, mi sad radosno uspravni stojimo pronoseći mir Krista uskrsloga na ovom svetom mjestu“, zaključio je fra Ivan.

Program je nastavljen u crkvi Uznesenja BDM gdje se brojnim vjernicima obratila koordinatorica zajednice Željka Galić, podsjetivši na vrijeme pogibije franjevaca 1945. te vrijeme osnutaka ove zajednice, koju je na blagdan Pohođenja BDM, za vrijeme Domovinskog rata, na dan bombardiranja Širokog Brijega 31. svibnja 1993. osnovao fra Jozo Zovko. „Moleći za sve svećenike – ponajviše za opterećene, umorne i bolesne, na poseban način molimo za duhovnika o. Zovka koji moli za sve nas“, pozvala je koordinatorica zajednice Pobratimstva.

Misnom slavlju prethodila je molitva krunice, a nakon mise bilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Na ovom molitvenom saboru međunarodnog Pobratimstva, koji ima više od 11 000 članova iz 21 zemlje svijeta, sudjeluju članovi iz Poljske, Mađarske, Slovačke, Italije, Slovenije, Istre, Tolise, Novoga Travnika, Konjica, Metkovića i Širokog Brijega. Dvodnevni molitveni program završava misnim slavljem u nedjelju 2. lipnja u popodnevnim satima u crkvi Sv. Jakova u Međugorju.