Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak devetnice u čast Maloj Gospi u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Devetnica kojom se vjernici pripravljaju za svetkovinu Male Gospe počela je u petak 30.kolovoza u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku. Večer je započela molitvom krunice, a potom je slijedila misa s propovijedi. Prvi dan devetnice predvodio je kapucinski mladomisnik fra Dean Lečić.

Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje koje je govorilo o susretu zaručnika s djevicama, mladomisnik Lečić je protumačio da je u ovom slučaju zaručnik Isus Krist a djevice su čitava Crkva, svatko od nas. U tom čekanju Gospodina ponekad se okrenemo više onom svjetovnom i zaboravimo da smo pozvani za nebo. Slika mudrih i ludih djevica slika je nas kršćana. Ponekad nismo dovoljno mudri da bismo shvatili kako doći za taj svadbeni stol u kraljevstvu Božjemu. Mudar kršćanin je onaj koji čini dobra djela, koji živi vjernički i koji se trudi ljubiti Boga, on je poput mudrih djevica. Svjetiljke koje nose mudre djevice opisane u Evanđelju napunjene su uljem koje predstavljaju naša dobra djela. Ako su nam djela dobra,ako ljubimo bližnje i Boga tada ulje u svjetiljkama našeg života nikada neće presušiti. Ako se uzdamo samo u sebe a Gospodina se sjetimo samo onda kada nam je teško, te svjetiljke će brzo dogorjeti, ulja neće biti dovoljno u njima. Jako je važno, na kraju je zaključio propovjednik, da ne dopustimo da nam nestane ulja u svjetiljkama odnosno da ne zaboravimo činiti sve ono dobro što nas vodi Gospodinu. Ako budemo milosrdni i dobri to ulje nikada neće presahnuti a svjetiljke, kada dođemo pred Gospodina, bit će upaljene a on će nas zbog te svjetlosti prepoznati kao svoje.

Na kraju je svima prisutnima zahvalio upravitelj svetišta fra Stanko Dodig i pozvao vjernike da nastave u tako velikom broju dolaziti i poticati i druge na slavljenje devetnice. Potaknuo je vjernike da svojim prilozima pomognu misionare u Boliviji.

Misno slavlje pjesmom je pratio zbor Gospe od milosrđa uz pratnju s. Celestine Jerčić i pod vodstvom Jelene Lončarić.