Budi dio naše mreže
Izbornik

Podružnica Slavonski Brod HKLD-a proslavila blagdan sv. Luke

Slavonski Brod (IKA)

Članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) podružnice Slavonski Brod i članovi njihovih obitelji proslavili su u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u srijedu 18. listopada blagdan sv. Luke evanđelista, nebeskog zaštitnika društva.

Večernje misno slavlje predvodio je duhovnik društva vlč. Robert Farkaš. Suslavili su fra Domagoj Šimunović i mons. Stjepan Belobrajdić. U propovijedi je duhovnik Farkaš naglasio da je  evanđelist Luka od svih drugih evanđelista najsnažnije naglašavao Božje milosrđe i potkrijepio to kroz nekoliko prispodoba iz njegova evanđelja: o Milosrdnom Samaritancu, o Milosrdnom Ocu i izgubljenom sinu, o milosrdnom Pastiru koji traga za izgubljenom ovcom i druge.

Istaknuvši kako je sv. Luka kao liječnik dobro znao što je čovjekova patnja te bio milosrdan, upozorio je da toga nedostaje u današnjem svijetu. „U ovome je svijetu vrlo malo milosrđa. U poslovnom svijetu vlada računica, matematika, profit, novac, u svijetu politike vladaju moć, položaj, utjecaj i novac, a u svijetu estrade ljepota, moda i opet novac. U životu kršćanina morao bi vladati milosrdni Bog. Ili ćemo poslušati Lukino evanđelje i pokušati slijediti milosrdnog Bog ili će naše molitve ostati prazne, a naša pobožnost površna. Milosrđe ne možemo zamijeniti ni molitvom, ni pobožnošću, Milosrđe je naš poziv, zadatak i obaveza“, rekao je, uz ostalo, duhovnik Farkaš.

Zamolio je liječnike da im Lukino evanđelje bude trajno nadahnuće u njihovu, kako je rekao, važnom i plemenitom poslu. „Vi ne možete svima pomoći, ne možete izliječiti sve bolesti niti zaustaviti svu patnju. Zdravlje može dati samo Bog, a mi možemo pružiti milosrđe. Medicinom liječite druge, ali milosrđem spašavate svoje duše“, zaključio je.

Liječnicima je blagdan njihova nebeskog zaštitnika čestitao i fra Domagoj, poručivši im da u svom uzvišenom, liječničkom pozivu budu svjedoci Božje ljubavi i milosrđa. Poslije mise druženje su nastavili uz zajedničku večeru u prostorijama samostana gdje im se obratio predsjednik brodske podružnice HKLD-a Ivan Krajinović.