Budi dio naše mreže
Izbornik

„Poduzetni“ prikupili 10.000 kuna za Kuću sv. Franje

Zagreb (IKA)

Caritas Zagrebačke nadbiskupije primio je donaciju od 10.000 kuna za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Kući sv. Franje u Vugrovcu, koja je prikupljena u okviru prošlogodišnje akcije „Poduzetni za Božić“.

Primopredaja donacije održana je 24. veljače u Kući za mlade „Da život imaju!“, a simboličan ček voditeljici Kuće sv. Franje Ivani Vincek Kovačić uručili su dekan Europske poslovne škole Zagreb Ivica Katavić i ravnateljica Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski Antonija Zeba.
Uz profesore, učenike i studente, roditelje-volontere, zatim predstavnike dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, koji su se uključili u projekt „Poduzetni za Božić“ 2019. godine, kao i predstavnike pokrovitelja i sponzora, na primopredaji su bili nazočni gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima – posebnim višim savjetnikom Stipom Zebom, pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje Ivicom Lovrićem i njegovom zamjenicom Katarinom Milković te zamjenicom pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinkom Bakulom Anđelić – osnivač EDUCATI grupe Vitomir Tafra, voditelj razvoja i međunarodne suradnje EBUS-a Lucijano Jakšić, specijalist prodaje obrazovnih programa EBUS-a Filip Grgac, pjevač Sandi Cenov, koji je podržao projekt.
Na početku susreta okupljene je pozdravila i uputila dobrodošlicu voditeljica Kuće za mlade „Da život imaju!“ Danijela Petković upoznavši ih ukratko s radom ove kuće i njezinim stanovnicima.
U povodu ove primopredaje predsjednica Udruge „Poduzetni“ Marina Tafra izjavila je: „Već devetu godinu zaredom Udruga Poduzetni u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Privatnom gimnazijom i ekonomskom školom Katarina Zrinski i Europskom poslovnom školom Zagreb – EBUS provela je projekt ‘Poduzetni za Božić’. Projekt ima humanitarnu pozadinu, prikupljaju se sredstva za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Izrada ukrasa bila je prvi korak u kojem su, osim volontera sudjelovali kreativni polaznici vrtića, osnovnih i srednjih škola, studenti i roditelji koji su pokazali zavidnu razinu kreativnosti. Sljedeći korak bila je prodaja svih ukrasa koje su s osmijehom na licima i dobrotom u srcima naši vrijedni volonteri prikupili u trgovačkim centrima City Center One West i Avenue Mall. Naš projekt podržao je i poznati hrvatski pjevač Sandi Cenov koji je uz druženje s prolaznicima i volonterima pokazao humanitarni duh. Uz kreativnost, svi sudionici razvijali su vještine socijalnog poduzetništva, empatiju i samim time osvijestili su da je humanitarni rad od velike važnosti. Korak po korak, vrijedne ruke učenika PGEŠ Katarina Zrinski prikupile su 10.000 kuna. Upravo zbog toga smo se danas okupili ovdje, u Kući za mlade ‘Da život imaju!’. Željela bih zahvaliti svim sudionicima, učenicima, volonterima, roditeljima i svima vama koji ste dali na važnosti onima kojima je pomoć najpotrebnija i time omogućili da ova primopredaja bude još svečanija“.
Gradonačelnik Bandić izrazio je zadovoljstvo što su u ovom projektu udružile kreativne snage više institucija kako bi donijele osmijeh na lica mališana iz Kuće sv. Franje, te je naglasio: „Izuzetno mi je drago da su se u ovu akciju uključila djeca i učenici, vrijedni mladi ljudi u ulozi volontera te vjerujem da je navedeni događaj imao vrlo pozitivne odgojne učinke na sve sudionike“.
Ukratko se osvrnuvši na dugu povijest Kuće sv. Franje, njezina voditeljica Ivana Vincek Kovačić u riječima zahvale za primljenu donaciju istaknula je: „Velika je vrijednost podrška svih vas, dobrih ljudi, koji nam pomažete na tom putu da djeci koja se nalaze u našoj kući osiguramo jedno normalno, podržavajuće i pozitivno okruženje“.
Predsjednica Tafra i Vedrana Šimunić Rod, organizator projekta „Poduzetni za Božić“ uručili su zahvalnice sudionicima projekta – Gradu Zagrebu, zagrebačkom Caritasu, pjevaču Cenovu te Dječjem vrtiću Prečko i njegovoj ravnateljici Mirjani Celić.
Na kraju susreta okupljenima se obratio tajnik Caritasa Zvonko Erceg: „Veliko mi je zadovoljstvo biti danas ovdje ispred Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i nazočiti ovom završnom čini jedne divne priče. Naime, koliko god je vrijedna donacija koja je predana za potrebe korisnika Kuće sv. Franje u Vugrovcu, još je vrijednije vrijeme uloženo u ovaj projekt: vrijeme priprema, planiranja, izrade i radionica, vrijeme provedeno na štandovima obogaćeno međusobnim susretima i ispunjeno pozitivnim vibracijama. Uime korisnika Kuće sv. Franje i ravnateljice Caritasa s. Jelene Lončar zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu izazova dobrote koji se već devet godina uspješno provodi na dobrobit korisnika o kojima se brine Caritas“.
Nositelj projekta „Poduzetni za Božić“ je Udruga „Poduzetni“ u suradnji s partnerima Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Privatnom gimnazijom i ekonomskom školom Katarina Zrinski i Europskom poslovnom školom Zagreb – EBUS, pod generalnim sponzorstvom Školske knjige i pokroviteljima projekta: Hrvatskog sabora, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Grada Zagreba.