Budi dio naše mreže
Izbornik

Poetsko-glazbeni program „Religiozna poezija Vladimira Nazora” u Supetru

Supetar (IKA)

U izvedbi Pave Gospodnetića, župnika Župe sv. Petra apostola u Supetru, u četvrtak, 13. kolovoza, pred crkvom Navještenja Marijina, održan je poetsko-glazbeni program „Religiozna poezija Vladimira Nazora”.

Supetarski župnik približio je okupljenoj publici poeziju hrvatskoga pjesnika i književnika Vladimira Nazora iz Postira na Braču s naglaskom na njegove pjesme vjerske tematike, ali je posredovao posjetiteljima i ostale značajnije pjesme iz Nazorova opusa.

Poezija nam pomaže vidjeti ljepotu svijeta u kojemu živimo

Župnik Gospodnetić glazbeno-poetski program otvorio je pjesmom „Oblak” Dobriše Cesarića, usporedivši poeziju i pjesnike s oblakom.
“Poezija je slična oblaku. Pjesnici su često taj oblak koji ne vidimo. Poezija je ona koja nam pomaže vidjeti ljepotu svijeta u kojemu živimo. Od srca mislim da je poezija Vladimira Nazora upravo takva”, rekao je u uvodu župnik Gospodnetić, dodavši kako se Nazorovu poeziju može nazvati duhovnom, misaonom i religioznom.

Pojasnio je kako se s djelima Vladimira Nazora nije susreo ni u osnovnoj ni u srednjoj školi, nego u rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima kada je do njegovih ruku za Božić došla Nazorova pjesma “Božić”. Komentirajući Nazorovu pjesmu, supetarski župnik naglasio je kako Nazor o otajstvu Božića progovara na dubok način.

“Bog Isus rađa se u štali. To pokazujemo praveći jaslice u crkvi i kod kuće. No, pritom zaboravljamo na simboliku toga čina. Zaboravljamo da se Bog ustvari rađa u nečemu prljavom i neuglednom. Nazor to shvaća čudesno i prenosi čudesno. Opisuje to mjesto rađanja najtajnijim mjestom”, istaknuo je, uz ostalo, mladi župnik u gradu Supetru, koji je s Nazorovom poezijom prethodno nastupao i u drugim mjestima na otoku Braču.

U Nazorovoj poeziji postoje mnoge iskrene molitve

Gospodnetić je u programu isprepletenom Nazorovim pjesmama i kratkim pojašnjenjima, podsjetio i na Nazorovu pjesmu “Moj župnik stari”, rekavši da autor u toj pjesmi iznosi kako je kroz život otkrivao značenje župnikovih riječi i sakramenata koje mu je podijelio.

Župnik Gospodnetić ukazao je kroz poetsko-glazbeni program i na knjigu “Ja vjerujem”: poezija religioznog nadahnuća / Vladimir Nazor”, koju je priredio Nedjeljko Mihanović. Naglasio je kako u Nazorovoj poeziji postoje mnoge iskrene molitve. Među Nazorovim domoljubnim pjesmama posebno je izdvojio pjesmu “Hrvatski kraljevi”.