Budi dio naše mreže
Izbornik

Poglavari Crkava u Jeruzalemu pozivaju na očuvanje kršćanske baštine

Jeruzalem (IKA)

Patrijarsi i poglavari Crkava u Jeruzalemu pozivaju izraelsku Vladu da očuva cjelovitost kršćanske baštine u Starom gradu, kao i sveta mjesta te prava ljudi koji žive u Kršćanskoj četvrti, izvijestio je 8. srpnja Vatican News.

U zajedničkom priopćenju koje je objavila Kustodija Svete Zemlje, vjerski čelnici izražavaju zabrinutost zbog nedavne presude Okružnog suda u Jeruzalemu. U presudi su odbačeni dokazi Grčke pravoslavne Crkve o tomu da je Ateret Cohanim, židovsko nacionalističko udruženje, netransparentno i pomoću lažnih transakcija kupilo imovinu kraj Jafinih vrata.

„Slučaj Jafinih vrata ugrožava status quo“ piše u priopćenju trinaestorice patrijarha i poglavara Crkava u Jeruzalemu koji podupiru Grčku pravoslavnu Crkvu u zahtijevanju pravde. Oni ovaj slučaj ne vide kao običnu prepirku oko vlasništva već „nastojanje radikalnih skupina da preuzmu kontrolu nad imovinom blizu Jafinih vrata, kao sustavni pokušaj narušavanja cjelovitosti Svetog Grada, ometanja prolaza kršćanskim hodočasnicima te oslabljivanja kršćanske prisutnosti u Jeruzalemu.“

„Ovaj slučaj ne odnosi se samo na Grčku pravoslavnu Crkvu i njezinu imovinu. Također bi mogao narušiti miran suživot zajednica po kojemu je Jeruzalem poznat“, prenio je Vatican News.

Jafina vrata nalaze se na zapadnom dijelu Starog grada između Armenske i Kršćanske četvrti u kojoj se nalazi bazilika Svetog groba. Kod Jafinih vrata su 1391. sv. Nikola Tavelić i drugovi podnijeli mučeničku smrt.