Budi dio naše mreže
Izbornik

Pohod poljskih hodočasnika Gumjeri

Gumjera (IKA)

U ponedjeljak, 29. srpnja skupina više od 50 hodočasnika iz poljskog grada Boleslawieca i okoline pohodila je Gumjeru, jednu od većeg broja poljskih župa koje su do kraja 2. svjetskog rata postojale u Prnjavorskom dekanatu.

Bili su na groblju te na temeljima župne kuće, gdje su i fizički radili na uređenju. Potom su na temeljima župne crkve Uzvišenja sv. Križa slavili misu, koju je predslavio biskup Franjo Komarica. S njime su koncelebrirali župnik i dekan prnjavorski mons. Vlado Lukenda i jedan poljski župnik, koji je vodio grupu hodočasnika.

Biskup je izrazio zahvalnost poljskim katolicima da svake godine pohađaju u brojnim skupinama groblja svojih predaka, uređuju ih i za pokojne svoje mole i slave misu. Upoznao ih je s osobitim značenjem mjesta na kojem se nalaze, jer je tu pred rat i tijekom rata do 11. srpnja 1943. pastoralno djelovao vrlo agilni i plemeniti mladi svećenik Anto Dujlović.

Braneći Božji zakon i Kristovo Evanđelje, te svoje miroljubive vjernike on je položio svoj život. Tu njegovu žrtvu njegovi župljani, kao ni župljani okolnih poljskih župa nisu kroz sva kasnija desetljeća zaboravili. Postupak za njegovu beatifikaciju je počeo prije nekoliko godina i dobro napreduje. Biskup je preporučio svima da se mole za što skoriji završetak postupka.

Hodočasnici su pohodili također župe Devetinu, Prnjavor, te u Banjoj Luci katedralu i Mariju Zvijezdu.

Ključne riječi:
Gumjera pohod Poljski hodočasnici