Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokrenut Youtube kanal Vjernički forum

Subotica (IKA)

Vjernici laici iz Subotice pokrenuli mozaični Youtube kanal katoličkoga sadržaja u Subotičkoj biskupiji Vjernički forum, novi medij za evangelizaciju na hrvatskom jeziku.

Katolički laici iz Subotice Nela Skenderović i Vedran Jegić iz Subotice, ljetos su, neovisno jedno o drugome, razmišljali o ideji približavanja vjernicima tema za koje im se činilo da do njih ne dopiru. „Vizija o isprobavanju novoga medija za evangelizaciju na hrvatskom jeziku, koji bi potjecao iz katoličkog subotičkog ozračja nas je zaokupila. Razgovarali smo o tome što želimo, što je potrebno tu gdje živimo i na koji način bismo mogli ostvariti takvu zamisao. Tijekom protekle jeseni i zime ideja je sazrijevala, razmišljali smo o temama, sugovornicima, o sadržajima koje bismo htjeli imati, snimali smo scene koje su poslužile za uvodnu špicu. Odlučili smo se, naime, za Youtube kanal“, kaže Skenderović.

Nela Skenderović. Foto: Osobna arhiva

Katoličko novinarstvo je već oprobani teren za ovaj dvojac. Vedran je fotoreporter i član uredništva mjesečnika „Zvonik“, dok je Nela dugogodišnja suradnica Radio Marije Srbije. Sadržaj kanala Vjernički forum su podijelili u dva dijela. „Rubrika Mozaik donosi snimke događanja, predavanja, tribina i koncerata duhovne glazbe koji se priređuju u Subotičkoj biskupiji, dok Živa knjiga sadrži emisije duhovno poučnoga karaktera. Želja nam je da jednog dana imamo Youtube live stream emisije, ali za to je potrebna kvalitetnija oprema od one koju koristimo“, kaže Vedran. „Nedavno smo objavili i naš prvi dokumentarni film o čuvanju Božjeg groba na Veliki petak i Veliku subotu u subotičkoj katedrali sv. Terezije. Snimanje takvih filmova nam je i dalje u planu, a razmišljali smo i o emisijama u kojima ćemo razgovarati o temi s više sugovornika“, navodi Nela.

Na pitanje tko od klerika sudjeluje u ovom projektu ona navodi da je projekt predstavljen tajniku Subotičke biskupije mr. Mirku Štefkoviću i tajnici Katehetskog ureda teologinji mr. Jeleni Zečević. „Mnoge svećenike smo upoznali s idejom, i za sad je vrlo dobro prihvaćena. Za svećeničku potporu našem timu zamolili smo dr. Marinka Stantića, župnika župe Marija Majka Crkve u Subotici. Sadržaj sami kreiramo, ali imamo prijatelje, među kojima ću spomenuti psihologinju Suzanu Marjanović, s kojima promišljamo o temama koje obrađujemo. Želimo da o temama u našim emisijama govore svećenici, laici, stručnjaci u svojim područjima, redovnici i redovnice“, dodaje Skenderović.

Vedran Jegić. Foto: Osobna arhiva

Na pitanje što, u trenutačnoj ponudi, nedostaje u organizaciji evangelizacije putem elektroničkih medija u Subotičkoj biskupiji, Vedran primjećuje priličnu letargičnost pojedinaca. „Postojeći tradicionalni mediji, crkveni tisak i radio postaja, imaju svoju ogromnu ulogu i poslanje, no Božja riječ je potrebna za ljude ovoga vremena. Život čovjeka današnjice i sve njegove relacije su vrlo kompleksne i opterećene utjecajima. Ne može ih se sagledavati iz prošlog vremena u kojemu svi ti odnosi i utjecaji nisu bili takvi. Zato je potrebno lijevati „novo vino u nove mješine“. Potrebno je otkriti svo bogatstvo Crkve za čovjeka koji je često slab, ranjen, krhak, nesiguran i raširiti vijest da Bog ljubi svoja stvorenja“, dodaje Skenderović. „U moru mnogih informacija i načina koji se nude da ljudi steknu mir, sigurnost, radost, mi želimo pokazati da naša vjera može to učiniti bolje. Crkvi nedostaje energija, potrebno je približiti Evanđelje današnjim ljudima, biti u korak s vremenom u kojemu živimo“, ističe Jegić.

Vjernički forum je pionirski mozaični Youtube kanal katoličkoga sadržaja u Subotičkoj biskupiji. Ima trenutačno 80 pretplatnika. Tijekom posljednjih 28 dana izvanrednoga stanja u Srbiji kanal je ostvario 2 327 pregleda. Puno je veći broj onih koji prate Vjernički forum, a nisu pretplatnici. Najviše sadržaje gledaju osobe od 18 do 45 godina, podjednako muškarci i žene. Prvi video je objavljen 7. siječnja 2020. i od tada kanal ima 3 800 pregleda i 270 sati gledanja.

„Trenutačno radimo s našom osobnom opremom, snimamo u našim domovima, sve što koristimo: internet, struju, tehniku kojom radimo su naša osobna sredstva. Ograničeni smo po pitanju mobilnosti i prijenosa uživo. Nijedan medij ovdje koji ne živi od reklama, nema riješeno financiranje. Osluškujemo mogućnosti zatvaranja financijskog kruga i nastavljamo s radom u čemu nas vuče želja da budemo medij koji će prepoznati potrebe i odgovarati na njih“, kažu kreatori Vjerničkog foruma.

Ključne riječi:
Vjernički forum Youtube kanal