Budi dio naše mreže
Izbornik

Polaznici Centra „Juraj Bonači“ primili sakramente pričesti i potvrde

Split (IKA)

U Župi sv. Andrije na Sućidru u Splitu splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić predvodio je u subotu 18. lipnja euharistijsko slavlje na kojem je dvadeset i troje polaznika splitskog Centra za obrazovanje i odgoj „Juraj Bonači“ primilo sakramente prve pričesti i potvrde.

U suslavlju su bili don Stipan Šurlin, župnik Župe sv. Andrije i don Nikola Šakić, nadbiskupov tajnik, a misno slavlje pjesmom je animirao VIS Izidor. Obitelji, rodbina i prijatelji slavljenika ispunili su župnu crkvu sv. Andrije. Osim najbliže rodbine slavljenika podjeli sakramenata prisustvovali su i djelatnici centra „Juraj Bonači“ predvođeni ravnateljicom Snježanom Čotić.

Krizmanike i prvopričesnike, tijekom cijele godine, pripremali su vjeroučiteljica Melita Luetić i  don Stipan Šurlin. Na početku misnog slavlja recitacijom „Gdje je Bog“ prisutne je pozdravio krizmanik Šimun Domazet, a ostala liturgijska čitanja pročitali su roditelji i sestra slavljenika.

„Vidim da smo mi stariji malo ozbiljni, a naši slavljenici razigrani i veseli pa vjerujem da su oni u pravu”, poručio je nadbiskup Barišić na početku svoje homilije. Podsjetio je da Bog u ovom slavlju želi pokazati svoju ljubav prema mladima koji će primiti sakramente, a koliko mogu oni se raduju te i nas pozivaju da budemo dionici te njihove radosti. Iako se nalazimo u grešnom vremenu u kojem ne možemo biti do kraja ostvareni, nikada ne gubimo svoje dostojanstvo koje se temelji na tome da smo djeca Božja, poručio je.

„Svi smo mi ljudi s posebnim potrebama, a jedna nam je zajednička. Budući da smo svi sagriješili, potrebni smo ljubavi i milosrđa Božjega“, poručio je nadbiskup te istaknuo da Gospodin gleda srce, a ne ljepotu i snagu te nas sve jednako prihvaća. Gospodin je, dakle, mjera svakog čovjeka. Nadalje, ova su djeca osjetljiva na ljubav i male geste pa u nama bude ono što je zaspalo, rekao je nadbiskup Barišić.

Oni, svjedoci dobrote, nas hendikepirane u osjećajima, ljubavi, zahvalnosti, malim gestama bude i u nama spašavaju ljudskost“, rekao je nadbiskup. Također istaknuo je da ih Bog neizmjerno ljubi i želi da se susretnu s Njegovom ljubavlju. Bog im želi biti još bliži u njihovoj situaciji, ali i da svi mi koji smo s njima budemo znak te Božje ljubavi ovim mladima. Na kraju je nadbiskup zaželio da Gospodin u njihovim srcima bude još prisutniji i da njihov život bude obilježen radošću i zahvalnošću onih kojima su darovani.

Nakon podjele sakramenata zahvalnu meditaciju pročitala je krizmanica Hanna Dulčić, a na  kraju slavlja prisutnima se obratio don Stipan Šurlin koji je zahvalio nadbiskupu na predvođenju ovog slavlja, ravnateljici Centra Čotić, vjeroučiteljici Meliti, kao i zboru koji je slavlje pratio pjesmom. Nakon što su slavljenici uručili Nadbiskupu i ostalim svećenicima prigodne poklone, koje su sami izradili, nadbiskup je čestitao svim slavljenicima i njihovim obiteljima te podijelio blagoslov. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a druženje se nastavilo uz domjenak u župnim prostorijama.