Budi dio naše mreže
Izbornik

Polaznici programa Đakonske pastoralne godine posjetili Vrhbosansku nadbiskupiju

Sarajevo (IKA)

U sklopu duhovno-studijskog putovanja kroz Bosnu i Hercegovinu u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, polaznici programa Đakonske pastoralne godine posjetili su u utorak 16. travnja Vrhbosansku nadbiskupiju, izvijestila je KTA.

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu proslavili su tom prigodom misu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomom Vukšićem. Đakoni dolaze iz Zagrebačke i Zadarske nadbiskupije, Bjelovarske, Sisačke i Varaždinske biskupije te iz redova dominikanaca, franjevaca zagrebačke i zadarske provincije, franjevaca trećoredaca, kapucina, karmelićana i salezijanaca.

Nadbiskup Vukšić izrazio je radost što đakoni već dugi niz godina u sklopu Đakonske pastoralne godine svojim posjetom „uživaju zajedništvo upoznavajući život Crkve u Bosni i Hercegovini“. U propovijedi je nadbiskup Vukšić potaknuo đakone da u svjedočenju svoje vjere nasljeduju primjer sv. Stjepana, prvomučenika. Govoreći o mučeništvu, istaknuo je da se današnje mučeništvo na Zapadu razlikuje od mučeništva prvih kršćanskih vremena.

„Danas se susrećemo sa tzv. bijelim mučeništvom koje nije toliko u prolijevanju krv, već se događa po odbacivanju, marginaliziranju i promoviranju ideologija koje promiču protukršćansku poruku“, rekao je mons. Vukšić koji je ohrabrio đakone da šire radosnu Kristovu vijest te da se sa svakim oblikom mučeništva suoče vodeni primjerom sv. Stjepana. Nakon mise uslijedilo je prigodno druženje uz objed, izvijestila je KTA.