Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljski biskupi pozdravili presudu Ustavnoga suda o zabrani pobačaja bolesnog djeteta

Varšava (IKA)

Poljska biskupska konferencija pozdravila je odluku poljskoga Ustavnog suda kojom se jedna od odredbi Zakona o pobačaju koji je na snazi od 1993. godine označila neustavnom. Riječ je o odredbi vezanoj uz selektivni pobačaj na temelju procjene o mogućoj malformaciji ploda. Ostale dvije odredbe - pobačaj dopušten u slučaju silovanja, incesta ili ugroze majčinog zdravlja/života i dalje su na snazi, prenosi Vatican News.

S 11 glasova za i 2 protiv, poljski Ustavni sud presudio je 22. listopada da dobrovoljni prekid trudnoće zbog teških malformacija fetusa krši Ustav. Presuda je uslijedila kao odgovor na žalbu koju je 2019. podnijelo 119 zastupnika, a prema kojoj zakon krši ustavna načela koja štite život svakog pojedinca. Suci su donijeli odluku o protuustavnosti odredbe jer krši tri članka Ustava, između ostalog onaj o pravu na život (čl. 38).

Katolička Crkva u Poljskoj i vladajuća stranka Pravo i pravda, koja je 2019. godine ponovno predložila provjeru ustavnosti zakona o pobačaju, izrazile su svoje zadovoljstvo ovom odlukom. S druge strane, u Varšavi i drugim gradovima Poljske u četvrtak 22. listopada oporbene stranke okupile su se na prosvjedima protiv zabrane pobačaja u slučajevima malformacija ili bolesti fetusa, smatrajući da to znači potpunu zabranu pobačaja u Poljskoj, jer će on sada biti dopušten samo kada je u pitanju zločin silovanja ili incesta ili ugroženog života majke.

Predsjednik Poljske BK nadbiskup Stanislaw Gadecki u četvrtak je ocijenio da je riječ o „povijesnoj zakonskoj promjeni”, koja potvrđuje da je pojam „života koji nije dostojno živjeti” u potpunoj suprotnosti načelu demokratske pravne države.  Prisjećajući se riječi svetog Ivana Pavla II., prema kojem se demokracija i dobrota društva mjere prema njihovom odnosu prema najslabijima, nadbiskup Gadecki je naglasio da je “svakome tko ima savjest jasno koliko je barbarski nekome zanijekati pravo na život, posebno zato što je bolestan. Djeca i njihove obitelji moraju imati priliku iskusiti naklonost i istinsku skrb države, društva i Crkve”, istaknuo je nadbiskup Gadecki.

Krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski komentirao je odluku Ustavnoga suda na misi za sv. papu Ivana Pavla II. u njegovu krakovskom svetištu, ne skrivajući zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda. Istaknuo je da su suci Ustavnog suda pokazali „hrabrost i poštenje”.

Inače, 2019. godine gotovo su svi registrirani pobačaji u Poljskoj učinjeni zbog oštećenja ili bolesti embrija, konkretno 1074 od ukupno 1100.

 

Ključne riječi:
Poljska Zakon o pobačaju