Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljski biskupi zabrinuti zbog prijedloga njemačkoga Sinodalnog puta

Varšava (IKA)

Predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki uputio je 22. veljače njemačkom kolegi biskupu Georgu Bätzingu dugo pismo, kritizirajući reforme koje predlaže njemački Sinodalni put, prenosi Vatican News.

U pismu Poljske BK, objavljenom na blagdan katedre sv. Petra na više jezika, odlučno se odbacuju prijedlozi Sinodalnoga puta o ukidanju celibata, svećeničkom ređenju žena, pričesti za rastavljene i ponovno oženjene ili blagoslovu istospolnih zajednica, pozivajući se na različite dokumente, tekstove papa i učiteljstva. Nadbiskup Gadecki ističe da “ne treba popuštati pritisku svijeta ili modelima vladajućih kultura, što može voditi „moralnoj i duhovnoj korupciji“.

Također se upozorava na opasnost stalnoga suočavanja Isusova nauka s aktualnim razvojem u psihologiji i društvenim znanostima, osvrnuvši se posebno na temu spolnog identiteta, odnosno roda. Mons. Gadecki pritom napominje da je znanost u stalnom razvoju, u kojem dolazi i do pogrešaka kao što su rasizam i eugenika. Da ne bi ponovila stare pogreške, Crkva se mora temeljiti na Objavi i oslanjati na čvrsta znanstvena postignuća.

Nadbiskup Gadecki između ostaloga upozorava na iskušenja poduzetničkoga razmišljanja – Crkva u Njemačkoj gubi sve više vjernika i svećenika je sve manje. No, rješenje ne smije biti u smanjenju „kriterija za zapošljavanje“ i ukidanju celibata. Prije će biti da je uzrok krize u tome što svećenici sve biše postaju puki stručnjaci za socijalna, migracijska i ekološka pitanja, za što celibat nije potreban. A vjernicima trebaju svećenici potpuno u službi Krista, upozorava nadbiskup Gadecki.

Predsjednik Poljske BK ističe uvjerenje da je biskupu Bätzingu stalo do sudbine „njegovih ovaca i ne želi da ijedna zaluta“, te pismo zaključuje dugim citatom iz Svetoga pisma u kojem sv. Pavao moli za milost hrabro naviještati evanđelje.