Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljski Caritas nastavlja pružati pomoć stradalima u potresu na Banovini

Zagreb (IKA)

Troje djelatnika Poljskog Caritasa je od 20. do 24. rujna bilo u posjetu Hrvatskom Caritasu.

Voditelj aktivnosti Poljskog Caritasa Krzysztof Iwinski u izjavi za IKA-u ističe: “Odmah nakon potresa koji je pogodio Hrvatsku u prosincu prošle godine, Poljski Caritas organizirao je kampanju za prikupljanje sredstava kako bi se hitno pomoglo ljudima pogođenima potresom. Glavni cilj našega posjeta upravo u ovom trenutku je razgovor s prijateljima u našoj sestrinskoj organizaciji Hrvatskom Caritasu i stvaranje planova za buduće aktivnosti. Naravno, ovdje smo i kako bismo se na vlastite oči uvjerili u pravo stanje na terenu.”

Iwinski je dodao da Poljski Caritas ima nekoliko velikih akcija koje provodi širom svijeta. “Ponajprije to je akcija “Obitelj za obitelj”, u kojoj poljske obitelji financijski – ali bezuvjetno – pomažu obiteljima u Siriji, Libanonu, Pojasu Gaze i kurdistanskom dijelu Iraka. Tu je i cjelokupno financiranje rada i plaća djelatnika – zasad – pet bolničkih klinika u Jemenu. Za sljedeću godinu planiramo proširenje svoga djelovanja u Jemenu i povećanje broja klinika za još deset. Naravno, tu je i trajna pomoć venezuelanskim izbjeglicama u Kolumbiji, posebno u hrani, u čemu surađujemo s jednim trgovačkim lancem koji posluje i u Poljskoj i u Kolumbiji. A sličnu situaciju, kao sada u Hrvatskoj, aktivno pratimo i u Nepalu, kojega je 2015. također pogodio razoran potres.”

Anna Pilaszek je u Caritasu Poljska odgovorna za područje Balkana i Južnu Ameriku: “Ovih smo dana obilazili područje pogođeno potresom i susretali se sa stradalima. Primijetili smo njihovu volju da, unatoč svim poteškoćama, ostanu na svojim ognjištima i promijene tu situaciju kolikogod budu mogli. Vidjeli smo i jako puno srušenih kuća i zgrada koje još nisu obnovljene, ali i da postoji želja državne i lokalne vlasti da pomognu žrtvama potresa.”

“Odmah nakon potresa u prosincu 2020. poslali smo žurnu pomoć, ali odlučili i trajnije surađivati s Hrvatskim Caritasom. Kako su Poljaci bili jako zabrinuti za prijateljski hrvatski narod, velikodušno su odgovorili na poziv Poljskoga Caritasa i Poljske biskupske konferencije i u kolekti 24. siječnja donirali značajan iznos koji je proslijeđen Hrvatskome Caritasu. S obzirom na velike potrebe koje smo ovdje vidjeli, odlučili smo da ćemo podržati Hrvatski Caritas i u drugoj fazi pružanja pomoći stradalima”, zaključila je Pilaszek.