Budi dio naše mreže
Izbornik

Položen kamen temeljac za kapelu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru

Vukovar (IKA)

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u čijoj je nadležnosti upravljanje grobljem, u subotu 3. lipnja upriličena je svečanost povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju kapele Krista Kralja Mučenika.

Kamen temeljac položio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a blagoslovio je i molitvu predvodio župnik Župe svetih Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić.

Svečanosti su nazočili ministar obrane Mario Banožić, saborski zastupnici, županice i župani, gradonačelnici i načelnici, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te brojne hrvatske braniteljice koje danas imaju susret u Vukovaru.

Ministar Medved podsjetio je kako je nastalo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je iz masovne grobnice ekshumirano 938 tijela, a u spomen na žrtve postavljeno je jednako toliko bijelih križeva.

„Kamen temeljac polažemo u ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju, temeljac za kapelicu Krista Kralja Mučenika − Krist je umro da bi mi živjeli, oni su umrli da bi mi živjeli u slobodi“, poručio je ministar Medved.

„Memorijalno groblje je natopljeno darom mučeništva hrvatskih branitelja koji su mislili na druge. Isus Krist, Kralj mučenika, sve koji su svoje živote darovali vodi do Očeve slave, ali i danas je pravi izvor snage za sadašnji život te jamstvo vječnoga života. Put je to od predanja i ulaganja vlastitog života u djela nesebičnosti, darivanja i polaganja života za bližnje“, kazao je fra Ivica.

U sklopu prigodnog programa nastupila je solistica Barbara Suhodolčan Vrbički uz klavirsku pratnju Brigite Vilč.

Memorijalno groblje na godišnjoj razini bilježi brojne posjetitelje, a u evidenciji grupnih posjeta bilježi se između 130 i 250 tisuća posjetitelja.

Tijekom 2022. izrađena je projektna dokumentacija, ishođena građevinska dozvola te provedeni postupci javne nabave za radove izgradnje kapele Krista Kralja Mučenika, proširenja grobnog polja i prilagodbe objekta osobama s invaliditetom. Radovi na oba gradilišta počeli su u travnju i svibnju 2023., investicijska vrijednost za novo grobno polje i prilagodbu objekta osobama s invaliditetom iznosi 270 tisuća eura, a kapele 551 tisuću eura.