Budi dio naše mreže
Izbornik

Pomoć djeci jednoroditeljskih obitelji

Zagreb (IKA)

U prigodi 3. svjetskoga dana siromaha koji se ove godine obilježava 17. studenoga pod geslom „Ufanje ubogih neće biti zaludu“, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je 15. studenoga konferenciju za novinare koja je za temu imala pomoć djeci jednoroditeljskih obitelji.

Na konferenciji su sudjelovali ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa grada Zagreba Petar Penava, predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković i fra Siniša Pucić, redovnik iz Hrvatske franjevačke provincija sv. Ćirila i Metoda (iz samostana sv. Franje Asiškog u Zagrebu).

Povod konferencije bilo je i pokretanje inicijative Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za pomoć djeci samohranih roditelja tijekom studenoga i prosinca ove godine.

Potaknuti Papinim pozivom da se ne zaustavljamo samo na zadovoljavanju osnovnih materijalnih potreba, ove godine želimo skrenuti pozornost na dječje siromaštvo odnosno na socijalnu isključenost djece samohranih roditelja, ukazujući da ona nisu pogođena samo materijalnom neimaštinom nego i isključenošću iz društvenih zbivanja, naglasila je s. Jelena Lončar te je pozvala sve obrazovne, kulturne, sportske i slične ustanove da djeci samohranih roditelja koja žive u riziku od siromaštva daruju svoje usluge, posebice prigodom nadolazećih blagdana, kako bi ta djeca ravnopravno razvijala svoje obrazovne, socijalne i psihološke mogućnosti.

Ujedno je najavila euharistijsko slavlje koje će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić služiti u nedjelju 17. studenoga u samostanu sestara misionarki ljubavi u Jukićevoj 24 u Zagrebu te s korisnicima objedovati, želeći im iskazati konkretnu blizinu i pomoć.

Ravnatelj Penava ukratko je opisao povijest, ciljeve, djelovanje i aktualne ativnosti Gradskog društva Crvenog križa grada Zagreba te usluge koje Crveni križ pruža u suradnji s Caritasom. Teško iskustvo samohranog roditelja ali i zahvalu za pomoć Caritasa i svih dobrih ljudi, iznijela je i jedna majka dvoje djece, osoba s invaliditetom, koja je prije 9 godina došla u Kuću za žrtve obiteljskog nasilja zagrebačkog Caritasa. Pročelnica Galić smatra Svjetski dan siromaha prilikom da se učini nešto više za potrebite od onoga što razne socijalne ustanove i humanitarne organizacije čine tijekom čitave godine.

Problem i stigmatizacija jednoroditeljskih obitelji te teško pronalaženje zaposlenja, zatim rješavanje stambenog pitanja, pomoći oko djece, plaćanje alimentacije, sve to su problemi s kojima se susreću samohrani roditelji, koji su u 84% majke s djecom, a u 16% očevi s djecom.

Zabrinjava porast dječjeg siromaštva, a Hrvatska je  jedna od tri zemlje EU u kojoj je čak 17% djece u dugotrajnom siromaštvu i mjere koje poduzimamo trebale bi biti usmjerene na tu djecu, istaknula je pročelnica Galić.

Predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković, koji smatra da nas poruke pape Franje, pa tako i ova vezana uz Svjetski dan siromaha, stavlja pred pitanje jesmo li kršćani ili nismo – a u čemu nam zagrebački Caritas daje dobar primjer – upoznao je nazočne s aktivnostima u suzbijanju siromaštva u Europskoj uniji i Hrvatskoj u narednom petogodišnjem razdoblju te o planovima strategija za smanjenje siromaštva na našim područjima.

Socijalno-karitativnu kartu Grada Zagreba, koja pruža informacije o socijalno-karitativnim uslugama na području Grada predstavio je fra Siniša Pucić, koji je idejni začetnik i tvorac karte. Caritas Zagrebačke nadbiskupije tiskao je tu kartu kako bi potrebitima i onima koji ih poznaju pružio informacije o pružateljima tih usluga, njihovim kontaktima, oblicima pomoći i vremenu u kojem se pružaju, istaknuo je fra Siniša.