Budi dio naše mreže
Izbornik

Ponovno otvorena bazilika Rođenja Isusova u Betlehemu

Betlehem (IKA)

U Betlehemu je nakon 82 dana ponovno otvorena bazilika Rođenja Isusova, objavio je 26. svibnja Vatican News.

Betlehemska bazilika Rođenja Isusova bila je zatvorena od 5. ožujka zbog koronavirusa. Ponovno je otvorena 26. svibnja, a svi vjernici će se morati pridržavati posebnih mjera.

U bazilici će istovremeno smjeti biti najviše 50 osoba. Ulaz će biti omogućen „samo osobama koje nemaju povišenu tjelesnu temperaturu ni simptome zaraze te nose zaštitu za lice“. U bazilici će se morati održavati međusobni razmak od 2 metra. Također će se izbjegavati svaki čin pobožnosti koji bi mogao dovesti do dodirivanja ili ljubljenja stijena, ikona, ruha i osoblja bazilike. Te su mjere zajednički donijeli kustos Svete Zemlje Francesco Patton, grčki pravoslavni patrijarh Jeruzalema Teofil III. i armenski patrijarh Jeruzalema Nourhan Manougian.

U razgovoru za Vatican News, kustos Patton rekao je kako hodočašća u Svetu Zemlju neće biti moguća najmanje do kraja ljeta, ali je zato za lokalno stanovništvo ovo trenutak velike radosti i nade. Istaknuo je kako je vrijeme pandemije ojačalo veze i osnažilo osjećaj ekumenizma između grčke, latinske i armenske zajednice koje zajedno „predstavljaju Istok i Zapad, zaista ujedinjenih glasova u vapaju Gospodinu za završetak pandemije.“

Kustos je kazao i kako trebamo usmjeriti pogled u budućnost. „Riskiramo postati ljudi koji od straha noću ne spavaju, ne rukuju se s drugima, ne ljube svoju djecu. To bi značilo ući u fazu ‘anestezijske antropologije’ i polučilo bi strašne rezultate. Dakle, razboritost da, poštovanje da, pretjeran strah ne, tjeskoba ne, i zasigurno ne razmišljanje da ovako trebamo nastaviti zauvijek“, rekao je za Vatican News.