Budi dio naše mreže
Izbornik

Ponovno se otvaraju crkve u Izraelu

Jeruzalem (IKA)

U Izraelu se od 20. svibnja ponovno otvaraju crkve, nakon ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa, objavio je Kathpress.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva i Ured premijera objavili su kako se u Izraelu ponovno mogu održavati vjerski obredi u prisutnosti vjernika. U zatvorenim prostorima će istovremeno smjeti biti najviše 50 osoba, međusobno udaljenih 2 metra.

Prema riječima franjevačkog kustosa Francesca Pattona, jeruzalemska bazilika Svetoga groba bit će otvorena u narednim danima, kada se denominacije koje u njoj imaju prava, dogovore oko mjera.

Kustos Patton je rekao i kako će se već sutra, 21. svibnja, u Kapeli Uzašašća na Maslinskoj gori slaviti sveta misa. Zemljište na kojem se nalazi Kapela pripada Islamskom religioznom institutu. Kršćanima je na tom mjestu dozvoljeno slaviti euharistiju samo jednom godišnje – na svetkovinu Uzašašća Gospodinova.

Molitva će započeti u predvečerje svetkovine uz ograničeni broj franjevaca i vjernika. Uobičajene noćne molitve će se svesti na minimalan broj. Ujutro će se održati nekoliko bogoslužja. Tako će jednu svetu misu predslaviti apostolski nuncij u Izraelu nadbiskup Leopoldo Girelli, a bit će i misa za vjernike koji govore arapskim jezikom, objavio je Kathpress.