Budi dio naše mreže
Izbornik

Porcijunkula u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Blažene Djevice Marije od Anđela – Porcijunkula svečano je u utorak, 2. kolovoza proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Večernje misno slavlje predvodio je gvardijana fra Klaudio Milohanović. Misi je prethodila franjevačka krunica, a na kraju mise litanije BDM pred slikom izloženom na oltaru sv. Križa, koja prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima i sv. Franje koji je u Porcijunkuli 1216. godine imao viđenje, predmolio je gvardijan fra Klaudio.

U prigodnoj homiliji naglasio je kako je potpuni oprosti, koji je sv. Franjo 1216. izmolio od tadašnjeg pape Homorija III., veliki Božji dar nama. Posvijestio je kako Gospodin u naš život ulazi po sakramentima te da je to najveća milost koju kao vjernici imamo.

Prostrana barokna franjevačka crkva i klaustar omogućili su mnogobrojnim vjernicima pratiti misi te na kraju mise sudjelovati u procesiji sa svijećama i slikom Gospe od Anđela,  koja je završila u klaustru ispred kipa sv. Franje, gdje su  nakon zajedničke molitve na nakanu Svetoga Oca vjernici zadobili porcijunkulski oprost.