Budi dio naše mreže
Izbornik

Portugal: Borba protiv siromaštva mora postati „nacionalni cilj“

Fatima (IKA)

Pandemija koronavirusa u Portugalu je osiromašila 400.000 ljudi, stoga borba protiv siromaštva mora postati „nacionalni cilj“, poručio je 18. srpnja biskup Biskupije Leiria-Fatima kardinal Antonio Marto, prenosi Vatican News.

Pozivajući se na najnoviji dokument Komisije Portugalske biskupske konferencije Pravda i mir kardinal Marto upozorava da je stopa siromaštva u zemlji porasla za 25 posto, a nejednakost za 9 posto što Portugal svrstava među pet zemalja Europske unije s obzirom na broj osoba izloženih riziku siromaštva.

Pozivajući vjernike da ne ostanu ravnodušni i ne skreću pogled s patnje tolikih ljudi, kardinal je poručio da se od „svih traži da odgovore na potrebe potrebitih“. Potrebna je istinska i konkretna solidarnost i nasljedovanje Krista u ljubavi za trpeće, istaknuo je biskup glasovitoga portugalskoga svetišta, dodajući da vjernici ne smiju dopustiti da ih „virus ravnodušnosti“ spriječi u izgradnji „kulture milosrđa“.

Dokument Komisije Pravda i mir upozorava na žurnu potrebu za ponovnom izgradnjom gospodarskoga i socijalnoga tkiva jer trenutačna kriza ne pogađa sve jednako već najteže posljedice snose najslabiji u društvu. Kardinal Marto pritom je upozorio da u borbi protiv siromaštva, unatoč određenoga napretka, Portugal posljednja dva desetljeća nije održao korak s ostalim zemljama u svijetu, stoga Komisija Pravda i mir traži da se fondovi Europske unije za obnovu upotrijebe za „stvarni razvoj“.

Kao država, građansko društvo i kršćanske zajednice ne smijemo razmišljati da je raspodjela europskih fondova za borbu protiv siromaštva dovoljna, upozorava Komisija i poručuje da je važan i stalni nadzor raspodjele sredstava. Portugal bi morao dati veću pozornost uzrocima siromaštva i podržavati gospodarski razvoj koji promiče jednake mogućnosti. Zemlja ovog trenutka također treba politiku preraspodjele dohotka koja nadilazi puke zakone tržišta, poručuje se u dokumentu Komisije Portugalske BK Pravda i mir.