Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka nadbiskupa Uzinića za Nedjelju Božje riječi

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić uoči Nedjelje Božje riječi (21. siječnja 2024.) uputio je poruku svećenicima i svim vjernicima nadbiskupije kojom ih potiče na čitanje i življenje Božje riječi te na liturgijsku proslavu ovog dana kojeg je ustanovio papa Franjo. Poruku objavljujemo u cijelosti.

Nedjelja Božje riječi – 3. nedjelja kroz godinu

Draga braćo i sestre,

sljedeće nedjelje, 21. siječnja o. g., slavimo peti puta zaredom Nedjelju Božje riječi koju je Motu propriom Aperuit illis papa Franjo želio ustanoviti kao dan posebne pozornosti, razmatranja i slavljenja riječi Božje koja je temelj kršćanskog poziva i života svakog kršćanina i same Crkve.

Ovogodišnja proslava Nedjelje Božje riječi za temu ima redak Ivanovog evanđelja: „Ostanite u mojoj riječi“ (Iv 8, 31). Ovaj redak je poziv nama, Kristovim učenicima, da ne budemo raspršeni i međusobno i od njega odijeljeni već da „ostanemo u njemu“, u dubokom i suštinskom jedinstvu s Kristom, poput trsa na lozi, kako bismo tako mogli ostati povezani i jedni s drugima te jedni biti drugima braća i sestre, a prestati biti neprijatelji. Tako se ova nedjelja dobro nadovezuje i uklapa u Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana koje također preporučujem u vaše molitve, a koja se nadahnuta Isusovom prispodobom o Milosrdnom Samarijancu (Lk 10, 25-37) ovih dana obilježava pod geslom „Ljubi Gospodina Boga svojega… i svoga bližnjega kao sebe samoga!“

Ostati u riječi Božjoj mnogo je više od običnog, slučajnog susreta s Božjom riječju. To je poziv na druženje s Božjom riječju, odnosno na prijateljstvo s Isusom kako bismo od njega naučili kako biti Božji sinovi i kćeri i braća, sestre i prijatelji jedni drugima. Konstitucija o riječi Božjoj Drugog vatikanskog sabora Dei Verbum to na vrlo lijep način objašnjava kad kaže da se Bog u svojoj velikoj dobroti i mudrosti ljubavi obraća ljudima kao prijateljima da druguje i razgovara s njima (usp. DV 2). Bog, koji nam progovara u svojoj Riječi, Isusu Kristu, je naš prijatelj koji na različite načine, jedan od njih je i Božja riječ, trajno ostaje s nama dijeleći naše radosti i nade, žalosti i tjeskobe (usp. GS 1) i dajući našem životu smisao i pravi smjer. Ostati u riječi Božjoj znači biti i ostati Isusovi učenici i u njegovoj školi upoznati onu oslobađajuću istinu o Bogu koji nas ljubi, Bogu koji je naš prijatelj, Bogu koji s nama druguje, ali i istinu o nama koji smo Božji sinovi i kćeri, Isusova braća i sestre, njegovi učenici i prijatelji (usp. Iv 8, 31).

Potičem vas stoga da u svojim župnim i drugim zajednicama u kojima slavite euharistiju ne propustite na dostojanstven i svečan način obilježiti i proslaviti ovu Nedjelju Božje riječi. U svakom slučaju, budite slobodni i u vlastitoj kreativnosti i iz osobnog promišljanja o ovom otajstvu, svojim zajednicama približiti ljepotu i važnost Božje riječi za život Crkve i svakog kršćanina.

S poštovanjem i blagoslovom,
Mate, nadbiskup