Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka pape Franje prigodom obilježavanja Dana sv. Kolumbana

Vatikan (IKA)

Prisjećajući se irskog redovnika i misionara svetog Kolumbana i njegove bogate ostavštine, papa Franjo uputio je prigodnu poruku okupljenim vjernicima u Piacenzi, u Italiji (sv. Kolumban tu je osnovao posljednji samostan 614. godine), za 'Kolumbanov dan 2024.', kojim se obilježava dvadeset i peti međunarodni susret Kolumbanovih udruga, izvještava Vatican News.

Rođen 543. godine u irskoj regiji Leinster, sveti Kolumban bio je misionar u Europi tijekom srednjeg vijeka, neustrašiv redovnik i učenjak.

“Proteklih dvadeset i pet godina sastajali ste se u ime velikog irskog opata i uspjeli ste stvoriti mrežu duhovnih i kulturnih prijateljstava u onom dijelu Europe gdje su sveti Kolumban i njegovi drugovi ostavili pečat svoje dobrotvorne prisutnosti”, istaknuo je Papa te nastavio: “Vaše prisjećanje nije samo povijesno, već ono ima za cilj unaprijediti znanje o svetom Kolumbanu i njegovoj ostavštini kao izvoru obogaćivanja i za Crkvu i za civilno društvo u našem vremenu”.

Čak i ako postoji “ogromna razlika između današnje Europe i one iz šestog i sedmog stoljeća”, i “između našeg načina života i modela koji su predložili sveti opat i njegovi drugovi”, Papa je priznao da takve razlike daju “svjedočanstvo za poruke svetog Kolumbana koje su posebno provokativne i doista privlačne za nas koji smo uronjeni u praktični materijalizam i neku vrstu neopaganizma”.

Dok je Papa podsjetio da su irski redovnici tog vremena postali hodočasnici i misionari koji su ponovno evangelizirali velika područja kontinenta “gdje su prvi plodovi kršćanstva bili u opasnosti da budu izgubljeni”, pohvalio je njihov izvanredan doprinos na područjima duhovnosti, učenja i etike.

“Život i rad redovnika sv. Kolumbana pokazali su se odlučujućim za očuvanje i obnovu europske kulture”, istaknuo je Papa.

“U naše vrijeme trebamo crpiti hranu iz vitalne limfe Evanđelja i otkriti načine da izrazimo svoju vjeru i kulturu kreativnom vjernošću svojim bogatim tradicijama”. Čineći to, Papa je naglasio da će u tome udruge sv. Kolumbana “moći pridonijeti izgradnji Europe sastavljene od naroda koji žive skladno, jedni uz druge”, dok “čuvaju svoju posebnost” i dok ostaju “otvoreni za susrete i dijalog”.

Papa Franjo zaključio je svoju poruku zahvalivši svima uključenima u ovu inicijativu te je zazvao zaštitu sv. Kolumbana na sve njih i njihove razne udruge.

Ključne riječi:
papa Franjo poruka sv. Kolumban