Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka pape Franje u povodu Desetljeća UN-a za obiteljsku poljoprivredu

Vatikan (IKA)

U obitelji se uči živjeti s drugima i biti u skladu sa svijetom koji nas okružuje, jedna je od misli iz poruke koju je papa Franjo poslao ravnatelju Organizacije ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu (FAO), Joséu Grazianu da Silvi, u prigodi početka Desetljeća Ujedinjenih naroda za obiteljsku poljoprivredu, koje traje od 2019. do 2028. godine.

Riječ je o inicijativi, napisao je Papa, koja do 2030. godine želi postići cilj nulte stope gladi, kao i drugi od ciljeva održivoga razvoja agende 2030. godine, odnosno iskorjenjivanje gladi, postizanje prehrambene sigurnosti, poboljšanje prehrane i promicanje održive poljoprivrede.

Papa je u poruci podsjetio da svaku obitelj čini mreža odnosa, te da je ona plodni humus, uzor ponašanja za održivu poljoprivredu koja ima pozitivne posljedice za poljoprivredni sektor, ali i za cijelo čovječanstvo i za očuvanje okoliša. U njoj se primjenjuje načelo upotpunjavanja, sredstvo koje uređuje odnose; stoga obitelj može surađivati, zajedno s javnim vlastima, u svrhu razvoja seoskih područja, ne zanemarujući cilj općega dobra i dajući prednost najpotrebitijima.

Papa Franjo istaknuo je posebni prinos ženskoga genija u obiteljskoj poljoprivredi, koji je znakovit posebno u zemljama u razvoju, jer su žene uključene u sve faze prehrambene proizvodnje, od sijanja do žetve, u brizi o stoci, kao i u težim poslovima. Papa je istaknuo i mogućnost za rad mladih u poljoprivrednom sektoru koji, kako je napisao, postaje strateški sektor u nacionalnom interesu brojnih zemalja.

Papa je potom potaknuo na obnovu obrazovnog sustava kako bi više odgovarao potrebama poljoprivrednoga sektora, i tako uključio mlade na radno tržište. Odgojni sustav treba ići dalje od jednostavnoga prenošenja spoznaja, te integrirati ekološku kulturu, primijetio je Papa te na kraju istaknuo da je važno omogućiti narodima sredstva za iskorjenjivanje gladi. Osim toga, pozvao je na sjedinjenje snaga i na brzo djelovanje, uz pristup koji vodi računa o temeljnim ljudskim pravima i međunaraštajnoj solidarnosti kao temeljima održivosti, izvijestio je Vatican News.