Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka riječkih nadbiskupa za početak nove pastoralne godine

Rijeka (IKA)

Poruku riječkih nadbiskupa ordinarija Ivana Devčića i koadjutora Mate Uzinića za početak nove pastoralne godine prenosimo u cijelosti.

Hodimo u duhu poziva kojim smo pozvani (usp. Ef 4, 1)

U vjeri i zajedništvu prema cjelovitoj ljudskosti i istinskom kršćanstvu

Drage sestre i braćo, kao i prethodnih godina, tako i ove, obraćamo vam se da bismo vas upoznali s programom pastoralne godine koja je pred nama i pozvali da se u njega aktivno uključite. Želja nam je da ova poruka dopre do svakoga od vas, da se svatko osjeti osobno pozvanim angažirati se, već prema vlastitim mogućnostima, u događajima koji će se tijekom ove pastoralne godine odvijati kako u vašim župama tako i na razini naše nadbiskupije.

U ovoj pastoralnoj godini naša nadbiskupija, zajedno sa svom Crkvom, nastavlja sinodski hod započet prije godinu dana. Savjetovanja koja su održana u nadbiskupiji polučila su Sintezu sinodskih savjetovanja, koju ćemo učiniti dostupnom vjerničkoj i društvenoj javnosti i koja će, u godini koja započinje, biti polazište za promišljanje i razlučivanje o trenutnom stanju i budućnosti naše mjesne Crkve. Spomenuta sinteza pokazala je da nam je sinodski hod omogućio bolje uvidjeti stanje naše crkvenosti, prepoznati zapreke življenju našega zajedništva, ali i, što je daleko važnije, bolje uočiti mogućnosti i načine snažnijeg ostvarivanja našega kršćanskog poziva. Sinodska savjetovanja omogućila su nam da se osjetimo aktivnim članovima naše mjesne Crkve i da preispitamo i obnovimo osjećaj pripadnosti našim župama i našoj nadbiskupiji. Sve su to dragocjeni prvi plodovi sinodskoga hoda kojim ćemo i u ovoj godini kročiti kako bismo nastavili rasti u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju. Stoga vas pozivamo da se, posebno ako još niste, uključite u procese, događanja, susrete i slavlja koji će tijekom godine biti organizirani diljem naše nadbiskupije i koji će nam omogućiti prepoznati sebe i svoj udio u odgovornosti koju nam ovi sinodski poticaji otkrivaju. Pritom ćemo se posebno posvetiti ulozi i mjestu vjernika laika u Crkvi kao osobito aktualnoj zadaći, napose pitanju formacije i ostvarivanja službi lektora, akolita i katehete. U svemu tome svjetlo i vodič bit će nam sinodsko teološko razlučivanje dokumenata pape Franje.

Nastavak sinodskog hoda priprema je za Sinodu biskupa koja će se 2023. godine održati u Rimu, no također i za 2025. godinu, koja je jubilejska za opću Crkvu, a kada ćemo mi slaviti stotu obljetnicu uspostave biskupije u Rijeci. K tome, u idućoj ćemo 2023. godini u gradu Rijeci obilježiti nastanak više većih župnih zajednica koje su se prije stotinu godina, prepoznajući pastoralne potrebe vjernika našega grada tog vremena, odijelile od prve riječke Župe Uznesenja Marijana. Pozivamo vas da spomenutim događajima ne priđemo kao pukoj komemoraciji prošlosti već da u njima nađemo poticaj za zauzeto življenje vjere u sadašnjosti i budućnosti te za osuvremenjivanje cjelokupna pastorala u našoj nadbiskupiji.

Drage sestre i braćo, dopustimo sebi i drugima da nam pastoralna godina koja započinje bude nova blagoslovljena pustolovina u vjeri i zajedništvu koja će nam pomoći rasti i sazrijevati i u cjelovitoj ljudskosti i u istinskom kršćanstvu. Uključivanjem u događanja nove pastoralne godine zasigurno ćemo i sami moći doživjeti nešto od blagoslova promjene koju Bog trajno želi izvoditi u nama kao pojedincima, ali i u nama kao mjesnoj Crkvi.

U Rijeci, o blagdanu suzaštitnice riječke katedrale BDM Žalosne, 15. rujna 2022.

 

Mate Uzinić,                                                                         Ivan Devčić,

nadbiskup koadjutor                                                      nadbiskup i metropolit