Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet polaznika Ratne škole “Ban Josip Jelačić”

Đakovo (IKA)

U provedbi studijskog putovanja u Istočnu Slavoniju, polaznici XXII. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” boravili su 17. listopada u sjedištu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Polaznike je u Nadbiskupskom domu primio kancelar Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Drago Marković.

Upoznao ih je s prostorima i salonima Doma te uredima koji djeluju pri Nadbiskupskom ordinarijatu. U pratnji bilježnika Matije Akšamovića polaznici su pohodili i katedralu Sv. Petra.

Upoznali su se sa zakonitostima gradnje i kulturnom baštinom katedrale, a zatim su u pratnji kustosice Irene Ivkić posjetili zgradu Spomen-muzeja biskupa J. J. Strossmayera. Tu su imali priliku izbliza upoznati lik i djelo biskupa Strossmayera.

Kao znak međusobne zahvalnosti i suradnje Đakovačko-osječke nadbiskupije i Ratne škole “Ban Josip Jelačić” na prijemu su izmijenjeni prigodni darovi i zahvalnice.

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” najviša je vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Uz pripadnike Oružanih snaga RH, u Ratnoj školi školuju se najviši dužnosnici drugih tijela državne uprave te inozemni vojni ili civilni dužnosnici. Polaznici Škole moraju zadovoljiti visoke kriterije, uzimajući u obzir da je završena Ratna škola jedan od uvjeta za promaknuće u generalske činove.