Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet ravnatelja Renovabisa dr. vlč. Christiana Hartla Hrvatskome dušobrižničkom uredu

Frankfurt (IKA)

Ravnatelj Renovabisa svećenik Biskupije Augsburg dr. vlč. Christian Hartl, koji je na toj službi od listopada 2016., posjetio je u nedjelju 15. i ponedjeljak 16. rujna, Hrvatski dušobrižnički ured u Frankfurtu na Majni. U toj se prigodi sastao s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom i osobljem Ureda.

Ravnatelj dr. Hartl se zanimao za hrvatsku pastvu u Njemačkoj o čemu ga je izvijestio delegat Komadina. „Dušobrižništvo za Hrvate katolike u Njemačkoj se danas odvija preko 97 hrvatskih katoličkih misija i zajednica u šest pastoralnih područja“, istaknuo je delegat Komadina. Ravnatelj dr. Hartl podsjetio je na ovih dana održani 23. međunarodni kongres Renovabisa u Münchenu o temi „Urbana Crkva – izazovi u pastoralu na Istoku i Zapadu”. Sudionici su raspravljali o pitanjima pastorala i duhovne ponude koja se nudi u gradovima Srednje i Istočne Europe, a to je pokazano na primjeru Münchena. Na kongresu se okupilo 200 predstavnika iz trideset zemalja, među kojima su bili i predstavnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Renobavis sa znatnim sredstvima već tradicionalno podupire i brojne projekte u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ravnatelj dr. Hartl je ujedno podsjetio kako će se na sljedećem 24. međunarodnom kongresu Renovabisa obrađivati tema „Mir“, pri čemu će, kako je istaknuo, biti hvale vrijedan doprinos i katoličkih zajednica drugih materinskih jezika, koje djeluju u Njemačkoj, među kojima su i hrvatske. Renovabis će ih u tom smislu potaknuti da na simpoziju daju doprinos na temelju svoga iskustva života i djelovanja u Njemačkoj, s ciljem daljnjeg poticanja vjernika na djelovanje u tom pravcu.

Renovabis je solidarna akcija njemačkih katolika s ljudima u Srednjoj i Istočnoj Europi. U ožujku 1993. je Renovabis osnovala Njemačka biskupska konferencija na poticaj Središnjeg vijeća njemačkih katolika (ZDK).