Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet rektora Bogoslovnog semenišča u Ljubljani Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Rektor Bogoslovnog semenišča u Ljubljani, preč. dr. Roman Globokar boravio je u posjetu Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu od ponedjeljka 6. lipnja do četvrtka 10. lipnja. Posjet je bio prilika za razmjenu iskustava u promišljanju oko odgoja budućih svećenika i suradnja dviju bogoslovija.

Preč. Globokar sudjelovao je u životu naše bogoslovne zajednice sudjelujući u dnevnim molitvenim i zajedničkim točkama dnevnoga reda.

Tako je u ponedjeljak sudjelovao na susretu bogoslova II. godine s preč. rektorom Željkom Faltakom. Na sastanku su bogoslovi iznijeli svoje promišljanje o protekloj formacijskoj godini, a preč. Globokar iskazao je radost što može nazočiti susretu. Istaknuo je kako se u Bogoslovnom semenišču u Ljubljani formiraju samo dvanaestorica bogoslova od I. do V. godine te je potaknuo bogoslove na bratsku solidarnost i molitvu za duhovna zvanja. Uz razgovor o formaciji otvorila se tema socijalno-karitativnog praktikuma kao obaveznog vida pastoralne formacije u drugoj godini. Nakon izlaganja bogoslova o praktikumu, preč. Globokar istaknuo je kako je prožet pozitivnim razmišljanjima o socijalno-karitativnom praktikumu te je dobio poticaj o uvođenju praktikuma ove vrste i u Bogoslovno semenišče u Ljubljani. Isto tako, izložio je formacijski život bogoslova u Ljubljani te je primijetio kako bogoslovi u Ljubljani i u Zagrebu imaju sličan raspored života u Bogosloviji. Na samome kraju, preč. Globokar zaželio je bogoslovima uspjeha u nadolazećim ispitima te Božji blagoslov u daljnjoj formaciji.

U srijedu, 8. lipnja, preč. Roman Globokar slavio je svetu misu u bogoslovnoj kapelici Presvetog Srca Isusova u zajedništvu s bogoslovima, te odgojiteljima i duhovnicima Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa. Na kraju misnog slavlja preč. Globokar zahvalio je svima na gostoljubivosti i gostoprimstvu koje mu je iskazano te je izrazio želju da se organizira susret bogoslova iz Ljubljanske i Zagrebačke bogoslovije kako bi se zbližili u evanđeoskom bratstvu i zajedništvu.