Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet rektora i prorektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta Ukrajinskom katoličkom sveučilištu

Budimpešta/Lavov (IKA)

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. Hrvoje Štefančić od 15. do 18. veljače boravili su u Mađarskoj i u Ukrajini.

Rektor Tanjić i prorektor Štefančić susreli su se u srijedu 15. veljače u Budimpešti s dr. sc. Gézom Kuminetzom, rektorom Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter i prof. dr. Krisztiánom Vinczeom, prorektorom za međunarodne odnose i znanost koji im se priključio na njihovom putu u Lavov, na Ukrajinsko katoličko sveučilište.

Istog dana rektor Tanjić i prorektor Štefančić su se na Sveučilištu u Miškolcu susreli s rektoricom prof. dr. Zitom Horváth i njenim suradnicima te nakon razgovora potpisali Sporazum o suradnji između Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Sveučilišta u Miškolcu.

Tijekom svog boravka u Lavovu rektor i prorektori imali su više susreta. Posjetili su Polje časnih grobova u Lavovu, na kojem su pokopani ukrajinski vojnici koji su dali svoje živote za Ukrajinu tijekom ruske agresije, među kojima su i dva studenta diplomanta Ukrajinskog katoličkog sveučilišta Oleg Vorobyov i Artemiy Dymyd za koje je rektor Tanjić izrekao prigodnu molitvu.

Drugog dana boravka rektor Tanjić i prorektori susreli su prorektoricu Ukrajinskog katoličkog sveučilišta za implementaciju strategije prof. dr. Sofiyu Opatsku i prorektora prof. dr. Tarasa Dobku i tom prigodom razgovarali o suradnji sveučilišta kao i o načinu pomoći Ukrajinskom katoličkom sveučilištu, kojemu je Hrvatsko katoličko sveučilište u nekoliko navrata slalo materijalnu pomoć.

Istom je potvrđena suradnja Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Ukrajinskog katoličkog sveučilišta koji će zajedno uz podršku Nanovic Instituta iz Sjedinjenih Američkih Država i ove godine u srpnju u Šibeniku održati Ljetnu školu na kojoj će, uz studente iz Hrvatske, sudjelovati studenti sa sveučilišta koja su dio mreže Partnerstva katoličkih sveučilišta. Tijekom dana održano je više sastanaka s prorektorima za studente i studije, za međunarodne odnose, za komunikacije, kao i s dekanom Fakulteta za društvene znanosti i prorektorom dr. Vlodymyrom Tuchynovskym.

Tijekom posjeta rektor Tanjić susreo se sa studentima Ukrajinskog katoličkog sveučilišta, posebno sa studenticama koje su prošle godine sudjelovale na Ljetnoj školi u Dubrovniku i održao predavanje „Lekcije poslijeratne obnove Hrvatske: o čemu Ukrajina treba voditi računa“. Rektor je istaknuo da sada Ukrajina kao nekoć daje svijetu primjer borbe za slobodu, dostojanstvo, međunarodno pravo i pravdu. „I hrvatsko iskustvo može biti korisno za Ukrajinu. Prije svega, shvatite da ste jaki. Budite politički odlučni u postizanju svojih ciljeva. Pazite jedni na druge, jako je važno pomoći slabima i onima kojima je potrebno. Budućnost Ukrajine i Europe temelji se na našoj sposobnosti da pomognemo jedni drugima”.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta također je poručio studentima da se ne boje preuzeti odgovornost za budućnost svoje zemlje. „Brinite ne samo za svoju budućnost, nego i za budućnost cijele Ukrajine. Nema ništa loše u odlasku u inozemstvo i stjecanju iskustva, ali važno je vratiti se. Vidim hrvatsku mladež koja kaže da se želi vratiti kad uvjeti budu bolji. Ali ja im kažem: ‘Vi ste ti koji biste trebali stvoriti te bolje uvjete!’”.

Ovo je treći posjet rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta Lavovu. „Svaki put kad dođem ovdje dobijem puno inspiracije. Vidim veliku uključenost studenata, nastavnika, vidim kako sveučilište raste u raznim područjima. Katoličko sveučilište ima nekoliko misija. Jedan od njih je isticati se u nastavi i istraživanju. No, svakako je važno pridonijeti cjelovitom razvoju osobnosti, učiti mlade voljeti: sebe, svoje bližnje, svoju domovinu. Mislim da Ukrajinsko katoličko sveučilište uspješno slijedi tu misiju“, zaključio je rektor Tanjić na kraju susreta sa studentima.

Uprava Ukrajinskog katoličkog sveučilišta kao i svi s kojima su se rektor Tanjić i prorektor Štefančić susreli tih dana izrazili su zahvalnost za taj znak podrške, uz preporuku u molitve i uz nadu da će se dosadašnja uspješna suradnja Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Katoličkog sveučilišta Pázmány Péter i Ukrajinskog katoličkog sveučilišta nastaviti.