Budi dio naše mreže
Izbornik

Posljedice olujnog nevremena u Subotičkoj biskupiji

Subotica (IKA)

Olujno nevrijeme koje je pogodilo pojedine dijelove Srbije 19. srpnja, u južnoj i jugozapadnoj Bačkoj oštetilo je ili uništilo, osim osobne imovine i zelenila, i znatan broj katoličkih crkava koje pripadaju Subotičkoj biskupiji.

Po informacijama dobivenim od vlč. Františeka Gašparovskog, župnika u Bačkoj Palanci i upravitelja župa Čelarevo, Mladenovo, Gajdobra i Obrovac koje pripadaju Bačkom dekanatu, u tim župama više su ili manje oštećene sve župne crkve i kapele. Najviše je stradala crkva sv. Ferdinanda u Bačkom Obrovcu, kojoj je strušena kupola tornja i znatno oštećen krov, te crkva sv. Martina u Gajdobri (prelomljen križ na tornju, znatno oštećen krov), sv. Ivana Krstitelja u Mladenovu (lomljenje prozora, oštećenje tornja i zidova) i središnja župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bačkoj Palanci, kojoj je iskrivljen toranj. Nedavno obnovljena vikarijska crkva sv. Antuna i kapela sv. Roka na katoličkom groblju u tom gradu su također oštećene. Sve te crkve, osim jedne, pripadaju sakralnome i graditeljskom nasljeđu podunavskih Nijemaca, a aktivno se koriste tri.

Župnik u Futogu Antun Kopilović prijavio je oštećenja na neogotičkoj crkvi Presvetog Srca Isusova koja sa župnom crkvom čini spomenik kulture. Stradali su prozori na tornjevima te pojedini vitraji, a prozori župne kuće s ulične strane su uništeni, kao i župnikov automobil koji je smrskalo palo stablo.

U Novom Sadu su od udara vjetra najviše stradali objekti na župnoj crkvi sv. Elizabete Ugarske, a također je rušen crijep na župnoj crkvi Imena Marijina.

Na te informacije reagirao je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini koji je u priopćenju naveo: „Kao manjinska stranka, želimo pozvati općinska tijela, a u slučaju crkava koje su spomenici kulture i Ministarstvo kulture, da se pristupi pomoći da se objekti žurno spase od potpune devastacije. Ovdašnja nejaka zajednica neće se moći suočiti sa sličnim događanjima u budućnosti ukoliko joj se ne pruži neodgodiva pomoć.”