Budi dio naše mreže
Izbornik

Posljednja tematska emisija u povodu dominikanskog jubileja 2021.

Zagreb (IKA)

U prigodi obilježavanja dominikanskog jubileja, posljednja, dvanaesta, tematska emisija emitirana 15. prosinca posvećena je značajnim hrvatskim dominikancima društvenim reformatorima i čuvarima hrvatskoga jezika.

Gosti emisije su provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, OP, i fr. Domagoj Augustin Polanščak, OP, socius provincijala. U posljednjoj emisiji se govori o znamenitim hrvatskim dominikancima koji su dali doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini; očuvanju i širenju hrvatskoga jezika; zagovarateljima ekumenizma; aktivista u isticanju važnosti provođenja međunarodnog prava; kritičarima filozofskih i teoloških struja Crkve te političkih prilika svoga vremena. Ova emisija kratki je podsjetnik na značajnije utjecajne osobe Reda propovjednika na ovim prostorima – poput Serafina Marije Crijevića, Rajmunda Džamanjića, Vinka Paletina, Tome Vereša, Jurja Križanića – od kojih su neki manje poznati hrvatskoj javnosti. S gostima je razgovarala urednica i voditeljica emisije Ana Buljat.

Tijekom 2021. godine dominikanci svečano obilježavaju 800. obljetnicu dolaska dominikanaca na hrvatske prostore. Tim povodom, svakoga 15. dana u mjesecu, na društvenim mrežama Hrvatske dominikanske provincije emitirale su se tematske emisije o životu i djelovanju dominikanaca te njihovom značenju za hrvatsko društvo i kulturu tijekom njihove osamstoljetne prisutnosti na ovim prostorima.

Ovu kao i ostale emisije može se pogledati na internetskoj stranici i Facebooku Hrvatske dominikanske provincije (http://www.dominikanci.hr/;
https://www.facebook.com/DominikanciHR;
https://www.youtube.com/user/DominikanciHR).