Budi dio naše mreže
Izbornik

Posljednji dan Papina pohoda Slovačkoj

Šaštin (IKA)

Posjetom Nacionalnom marijanskom svetištu Gospe od Sedam Žalosti u Šaštinu u srijedu 15. rujna papa Franjo završava svoj četverodnevni pastoralni pohod Slovačkoj.

Papa se u jutarnjim satima oprostio od Apostolske nuncijature u Bratislavi koja ga je ugostila tijekom četverodnevnog boravka u Slovačkoj. Oko 9 sati stigao je u Baziliku Svetišta koje je stoljećima odredište hodočasnikâ. Po dolasku je održan privatni susret Pape sa slovačkim biskupima s kojima se pomolio u Svetištu, koje je prije 250 godina posvećeno Majci Božjoj koju puk tradicionalno časti pod naslovom Gospa od Sedam Žalosti. Nakon susreta s biskupima uslijedila je misa koja je ujedno posljednja točka programa Papina pastoralnog pohoda Slovačkoj.

Dan ranije, u utorak, 14. rujna Sveti Otac se u Košicama susreo s romskom zajednicom i mladima, a prije toga je u obližnjem Prešovu slavio Božansku liturgiju svetoga Zlatoustog. U homiliji tijekom bogoslužja na kojem se okupilo više od 30 000 vjernika Papa je govorio o značenju i smislu križa te upozorio na svjetovnost, egoizme i zatvorenosti.

U očima svijeta križ je promašaj. I mi smo u opasnosti da se zaustavimo na tom prvom, površnom pogledu, da ne prihvaćamo logiku križa, da ne prihvaćamo Boga koji nas spašava puštajući da se na njega obruši zlo svijeta. Ne prihvaćati, odnosno prihvaćati samo riječima, slabog i raspetog Boga, i sanjati o snažnom i pobjedonosnom bogu – to je velika napast.  Koliko samo puta težimo jednom pobjedničkom kršćanstvu, trijumfalističkom kršćanstvu, koje ima istaknutost i važnost, koje prima slavu i čast. Ali kršćanstvo bez križa je svjetovno i postaje besplodno, upozorio je Sveti Otac u homiliji na bogoslužju u Preševu.

Nema broja križevima: oko vrata, u domu, u automobilu, u džepu. Ali nikakve koristi od toga, ako se ne zaustavimo da gledamo Raspetoga i ne otvorimo mu srce, ako ne dopustimo da njegove rane otvorena za nas u nama pobude čuđenje, ako se srce ne ispuni ganućem i ne zaplačemo pred Bogom ranjenim ljubavlju radi nas, poručio je Papa u homiliji na liturgiji održanoj na trgu tamošnjeg sportskog centra Mestská športová hala.

Na svom 34. apostolskom putovanju izvan Italije Papa je najprije posjetio Budimpeštu gdje je slavio Završnu misu Međunarodnog euharistijskog kongresa, a zatim otputovao u Slovačku gdje je boravio četiri dana posjetivši Bratislavu, Preševo, Košice i Šaštin.