Budi dio naše mreže
Izbornik

Postavljanje u službu lektorata i akolitata u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Na ovogodišnji spomendan svetog Ambrozija, biskupa i crkvenog naučitelja 7. prosinca u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu dvadeset i dvojica bogoslova primili službu akolita te druga dvanaestorica službu lektora. Misu, tijekom koje su bogoslovi postavljeni u službe akolitata i lektorata, u kapelici Presvetog Srca Isusova predvodio je mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u zajedništvu s bogoslovskim poglavarima i župnicima bogoslova kandidata za službe.

Na početku mise riječ dobrodošlice biskupu, župnicima i obiteljima bogoslova uputio je preč. mr. Anđelko Košćak, rektor bogoslovije. Rektor Anđelko napomenuo je kako je taj dan plod rada i plod upoznavanja sa životom Crkve te dan rasta u pozivu kao i dan zahvale za spremnost služenju Bogu i Crkvi te je pozvao buduće akolite i lektore na služenje Bogu i ljudima u ljubavi, jedne kroz prinošenje tijela Kristova, a druge kroz navještaj Božje riječi.

Biskup Šaško u svoj homiliji je spomenuo kako se svima prisutnima na taj dan isprepliću različiti osjećaji: zahvalnosti, iščekivanja, pogleda u prošlost kao i u budućnost. Biskup je napomenuo kako je služba navjestitelja Božje riječi i službenik euharistijskoga dara poseban blagoslov jer „Sveto Pismo i oltar nisu mjesto privatnosti, već su oni sidrište Crkve.“

Nakon homilije uslijedio je obred podijele služba. U službu lektora, primajući iz biskupovih ruku Sveto pismo, postavljeni su za Zagrebačku nadbiskupiju: Dominik Blažun, Zvonimir Gašpar, Krunoslav Hikec, Matija Kalić, Filip Šešek, Petar Tisaj, Domagoj Topić i Sebastijan Valjavec; za Sisačku biskupiju: Frano Bijelić i Jurica Nikolić; za Bjelovarsko-križevačku biskupiju: Alen Zelčić te za Požešku biskupiju: Frane Soldo.

U službu akolita, primajući kruh i vino, pliticu i kalež iz biskupove ruke, postavljeni su za Zagrebačku nadbiskupiju: Krešimir Babić, Petar Belina, Mate Cikoja, Višeslav Foretić, Domagoj Koružnjak, Antonio Kovačić, Leo Lang, Ivan Vujević i Matej Zakanj; za Varaždinsku biskupiju: Andrija Botković, Dominik Cestar, Matija Filipović, Domagoj Klarić, Marko Pintarić, Krunoslav Sajko, Josip Špoljarić i Mario Špoljarić; za Sisačku biskupiju: Marin Mlađenović, Rafael Mlinar i Kristijan Pezić; za Bjelovarsko-križevačku biskupiju: Mislav Dabac te za Požešku biskupiju: Tomislav Varela.

Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a slavlje je zaključeno zajedničkim ručkom tijekom kojega je bogoslov Petar Belina u ime novih lektora i akolita uputio riječ zahvale, a oktet zapjevao nekoliko pjesama.