Budi dio naše mreže
Izbornik

Posvećena crkva sv. Nikole u Neumu

Neum (IKA)

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski upravitelj biskup Petar Palić posvetio je u četvrtak 9. svibnja crkvu sv. Nikole biskupa u Neumu, objavio je portal „Crkva na kamenu”.

Uz biskupa Palića, suslavio je župnik don Mladen Šutalo i desetorica svećenika. U svečanoj procesiji uz pjesmu župnoga zbora biskup je u pratnji svećenika i ministranata ušao u crkvu. Pozdravio ga je župnik don Mladen, izražavajući zadovoljstvo i radost njegovom nazočnošću, ali i nazočnošću brojnih vjernika, svećenika i redovnica.

Došavši na izvore, odnosno ideje gradnje ove crkve, vidjeli smo koja je bila početna ideja te je opravdano, utemeljeno i potkrijepljeno svim onim razlozima kada se razgovaralo o gradnji ove crkve izabrati za zaštitnika sv. Nikolu biskupa, zaštitnika pomoraca, putnika, djece, primjera i uzora dobrote, rekao je biskup uvodeći u misno slavlje.

Također je pojasnio da je iz pastoralnih razloga odlučeno tu crkvu, čiji će zaštitnik biti sv. Nikola, posvetiti na dan kada su posmrtni ostatci sv. Nikole biskupa preneseni u talijanski grad Bari i pohranjeni u crkvi izgrađenoj njemu u čast uz veliko slavlje u kojem je sudjelovao i sam papa. Svetkovina Uzašašća je pomična svetkovina, ali će ovaj 9. svibnja za ovu crkvu i za sve vas ovdje ostati svetkovina. Do preseljenja u talijanski grad Bari tijelo sv. Nikole počivalo je u katedrali u Miri u današnjoj Turskoj. Pred opasnošću muslimanskog osvajanja Mire mornari su uzeli iz grobnice kosti i prenijeli ih na sigurno, u Bari, na današnji dan, 9. svibnja 1087., pojasnio je. Potom je biskup blagoslovio vodu i poškropio zidove crkve, vjernike i oltar.

U propovijedi je biskup Palić promišljao o susretu učenika s Uskrslim Kristom. „Odlomak današnjega evanđelja koji je zapisao sv. Marko ima posebnu svrhu. Bavi se pitanjem zašto je Isusovim učenicima tako teško i oni sami ne mogu vjerovati da je Isus uskrsnuo. Pitanje zvuči veoma moderno i na njega se ne može odgovoriti jednom zauvijek. Svaka se generacija s tom vjerom u Uskrsloga Krista i s pitanjem kako vjerovati u Uskrsloga Krista mora suočavati iznova”, istaknuo je.

„I mi današnja generacija priznajemo da nam je to teže nego što je bilo našim roditeljima i bakama i djedovima, možda zato što u nama dominira jednostrani znanstveni pogled na stvari. Jesmo li doista prožeti radosnom viješću Isusova uskrsnuća i činjenicom da je Uskrsli danas među nama veoma je važno pitanje koje svaki kršćanin treba sebi postaviti. Što radimo mi vjernici, koji sebe nazivamo kršćanima te jesmo li i zašto smo zašutjeli u svojim sredinama u kojima živimo i radimo. Zašutjeli o svjedočanstvu za Krista”, upitao je biskup.

Govoreći o posveti crkve u čast sv. Nikoli biskup, rekao je da se crkve grade i posvećuju ne da bi se vjernici u njima našli na sigurnome, da bi u njima našli sigurno sklonište, nego da bi se slaveći euharistiju nahranili Božjom riječju i Duhom nebeskim, živim Kristom, i da bi nakon toga krenuli u svijet ostvarivati Isusovo poslanje.

Nakon propovijedi, uslijedio je obred posvete crkve: molitva litanija, posvetna molitva, mazanje oltara i četiri manja križa na četiri mjesta u crkvi krizmanim uljem i paljenje tamjana na oltaru. Misno slavlje animirao je župni zbor vjerničke zajednice iz Neuma.

Na kraju mise župnik don Mladen zahvalio je darovateljima koji su omogućili gradnju i uređenje ove crkve. Posebnu zahvalnost izrazio je svećenicima koji su djelovali u Župi Gospe od Zdravlja do danas, časnim sestrama, ministrantima, župnom zboru kao i cijeloj župnoj zajednici. Zahvalio je i biskupu Paliću te kolegama svećenicima. Uime cijele župne zajednice đakon Gabrijel darovao je biskupu Paliću umjetničku sliku kao uspomenu te su biskup i župnik don Mladen potpisali povelju o posveti crkve. Druženje je nastavljeno u prostorijama ispod crkve, objavio je portal „Crkva na kamenu”.