Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta crkve sv. Pavla u Novom naselju na Bokanjcu u Zadru

Zadar (IKA)

Crkvu sv. Pavla u župi sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu u Zadru, izgrađenu u predjelu Novo naselje, u subotu 30. ožujka posvetio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Svečano misno slavlje okupilo je brojne vjernike iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije, što je bilo izraz podrške bokanjačkim župljanima, ali još više svjedočanstvo duhovnog nadbiskupijskog zajedništva svećenika i vjernika te svijesti koliko je svaki novi sakralni prostor dar cijeloj mjesnoj Crkvi i pripada cijeloj zajednici.

Župu Bokanjac nastanjuje 3000 vjernika, od toga ih je u Novom naselju 1500. Dvadeset godina vjernici Novog naselja u sjeverozapadnom dijelu Zadra, predjela koji se sve više stambeno proširuje i nastanjuje mladim obiteljima, okupljali su se u montažnoj crkvi koja je bila dar Caritasa iz Venecije. Upravo je sadašnji bokanjački župnik don Srećko Petrov, ujedno i ekonom Zadarske nadbiskupije, prije dvadeset godina išao s blagopokojnim zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom u Italiju gdje su od venecijanskog Caritasa dobili donacije dvije montažne crkve, za Novo naselje i Bili Brig, gdje je također u tijeku dovršetak gradnje župne crkve. Stoga su se na dan posvete crkve mnogi sjetili da je crkva sv. Pavla ostvarena želja i nadbiskupa Prenđe koji je odlukom da u Novom naselju bude crkva prepoznao duhovne potrebe tih vjernika koje čine doseljenici iz zadarske okolice, iz zaleđa, ali i iz kontinentalne unutrašnjosti Hrvatske te povratnici iz inozemstva. Tu je sve više novorođenih i mladih obitelji s djecom. Novo naselje je i područje gdje se nalazi gospodarska zona i ulaganja.

U neposrednoj blizini crkve sv. Pavla će početi i gradnja katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru. Stoga će ta lokacija biti središte okupljanja ljudi u duhovnom i odgojno-obrazovnom smislu.

Izgradnji nove crkve osobito se raduje i bivši bokanjački župnik don Jerko Gregov koji je bio u slavlju s tridesetak svećenika u koncelebraciji mise.

„Posveta crkve i novog oltara važan je crkveni događaj za župu i biskupiju. Jer u župi se rađa nova crkva za koju je Drugi vatikanski sabor rekao da je ona sjeme Božjeg kraljevstva. Uz sakrament gdje će Bog počivati, Presveto, oltar je glavno mjesto. Kada se oltar i zidove crkve na nekoliko mjesta pomaže svetim uljem, tada se taj prostor pretvara u sakralni u kojem će se slaviti svete tajne“ rekao je nadbiskup Puljić, izražavajući zahvalnost i radost što župa dobiva novi sakralni prostor.

Obred je započeo ispred zatvorenih vrata crkve sv. Pavla kada je župljanin Hrvoje Sorić predao ključeve crkve nadbiskupu Puljiću, a nadbiskup ih je predao župniku Petrovu koji je otvorio drveno-staklena vrata crkve u kojima je izveden oblik križa. Na početku mise nadbiskup Puljić blagoslovljenom vodom s maslinovom granom poškropio je oltar i prošao je crkvom škropeći njene zidove. Za Službu Riječi nadbiskup je predao lekcionar župljaninu, vjeroučitelju Siniši Mišiću za navještaj Božje Riječi. U činu posvete crkve na službu Bogu i korist narodu, nadbiskup je pomazao oltar svetim uljem, a generalni vikar mons. Josip Lenkić i vikar za pastoral don Igor Ikić pomazali su svetom krizmom stijene crkve, svaki po dva posvetna križa na zidovima crkve, znak nebeskog Jeruzalema. Nadbiskup Puljić je pokadio pomazani oltar, a mons. Lenkić je s kadionikom pokadio četiri križa na zidovima crkve.

„U crkvenom prostoru raste naša kršćanska i župna svijest. Slavlje otajstava u crkvi pomaže mladim naraštajima da rastu u vjeri, da shvate to otajstvo i da se ponose što nas je Bog prihvatio kao svoj narod i htio je trajno ostati među nama“ rekao je nadbiskup Puljić u propovijedi, istaknuvši da su vjernici suodgovorni u životu župe i ne ostaju ravnodušni kad se radi o dobru župe.

Nadbiskup je govorio o liturgiji kao najvećem blagu koje Crkva posjeduje i slavi. „Tu se događa nešto sveto. Svećenici oblače liturgijsko ruho kod bogoslužja, što se u svečanim događajima čini i u drugim zvanjima“ rekao je mons. Puljić. Podsjetio je da se na Dan sveučilišta rektori oblače u posebna odijela. „To je svečani dan, na svečanost se ne ide u običnom odijelu. Tako i svećenici imaju nešto svečano, gradonačelnici, veleposlanici, u svečanim prigodama oblače svečana odijela, frakove, stavljaju lance oko vrata, svečane ogrtače ili kape. Razlog je što oni kao službenici nisu više privatne osobe, nego zastupaju nekoga i nešto. Veleposlanik zastupa svoju zemlju i suverenost svoga naroda, rektor zastupa sveučilište, gradonačelnik stanovnike svoga grada. Svećenik nije privatna osoba, nego, poput Mojsija i on pred Bogom zastupa svoj narod“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da svećenik pristupa oltaru dostojanstveno i sa strahopoštovanjem. „Oltar je uvijek bio glavni inventar crkve. To se osobito može zapaziti na početku slavlja, kad svećenik prilazi oltaru s puno strahopoštovanja, duboko se nakloni a onda ga poljubi. Tom svetom mjestu gdje Gospodin dolazi, želi iskazati najdublje poštovanje i ljubav, ljubi oltar. Oltar predstavlja i simbolizira Krista, pa ga pozdravljamo naklonom i poljupcem. U crkvi se stoga drugačije ponašamo nego na ulici. Poklecanjem odajemo počast Isusu nazočnom u presvetoj euharistiji. Euharistija je čudo Božjeg posvemašnjeg prebivanja među nama. Isus je i danas u euharstiji tu, među nama i spreman je svakog trenutka prosvijetliti nas, utješiti i pomoći. Njegove su ruke pune nebeskih darova i milosti“ rekao je nadbiskup Puljić. Potaknuo je vjernike da se druže s Isusom kako bi rasla župna svijest i odgovornost koju nam je Bog povjerio po krštenju. „Hranimo se njegovim svetim tijelom kako bismo pred drugima mogli svjedočiti da je on jedini otkupitelj čovjeka koji ima odgovore na naša brojna pitanja. Na početku mise simboličnom predajom ključeva župniku da otvori novu zgradu osjetili smo kako je ključ važan. A ključeve naše budućnosti i vječnog spasenja ima Gospodin. Uskrsli Kirst nosi ključeve povijesti“ poručio je mons. Puljić.

Pjevanje na misi predvodili su domaći župljani, zbor crkve sv. Pavla i župljani iz župne crkve sv. Šimuna i Jude Tadeja. U obraćanju prisutnima na kraju mise, župnik Srećko Petrov zahvalio je Bogu i sv. Pavlu, naslovniku crkve i zaštitniku za to novo zdanje, Zadarskoj nadbiskupiji i nadbiskupu Puljiću koji je podržao da se crkva izgradi, donatorima i svima koji su novčanim sredstvima poduprli gradnju crkve, župljanima koji su sudjelovali u pripremi te velike proslave, Caritasu čiji su djelatnici priredili domjenak za uzvanike nakon mise.

Don Srećko je zahvalio i subraći darovateljima. Župe dekanata Zadar Zapad darovali su novac za veliki kameni oltar čiji je donji dio težak skoro tri tone (2700 kg), a gornji dio tonu i pol. Župe dekanata Zadar Istok darovali su Pokaznicu kod blagoslova s Presvetim, a subraća iz Družbe Božje Riječi darovali su misnicu u kojoj je mons. Puljić slavio misu posvete crkve, albu koju je nosio župnik Petrov na misi posvete i drugo liturgijsko ruho. „Kad izvršim sve što mi je naređeno, reci, ‘Sluga smo beskorisni, jer učinismo ono što nam je bilo naređeno’“ poručio je don Srećko rekavši da se time vodi u cijelom svećeničkom životu.

„Zbog nove crkve raduje se župna zajednica, raduje se grad, raduje se nadbiskupija. Zato nam je drago da su s nama ovdje i gradonačelnik i župan“ rekao je nadbiskup Puljić na kraju mise u kojoj su sudjelovali zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin sa suradnicima.

Posveti crkve prethodila je trodnevnica u crkvi sv. Pavla koju su predvodili don Dario Tičić i fra Žarko Relota. Prostor nekadašnje montažne crkve će se koristiti kao dvorana za vjeronaučne i župne susrete. Nakon posvete crkve nastavlja se s nabavom opreme i uređenja interijera.

Crkva sv. Pavla je trobrodna crkva klasičnog oblika. Duga je 28 m, široka 16 m, a crkveni zvonik visok je 25 m. Projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu Denmar d.o.o. iz Zadra. Projektantica je bila Tina Morožin Majica sa suradnikom Jurom Rogić. Građevinsko obrtničke radove izvelo je zadarsko poduzeće Ibis 92 d.o.o. iz Zadra s kooperantima. Dosadašnji troškovi od projektiranja, komunalne naknade i troškovi izgradnje iznose 5.548.000,00 kn.