Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjava nadbiskupa Puljića povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Zadar (IKA)

Izjavu zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI. u subotu 31. prosinca prenosimo u cijelosti.

U subotu 31. prosinca 2022., u 9 sati i 34 minuta, preminuo je papa u miru Benedikt XVI. koji je u travnju 2022. godine obilježio svoj 95. rođendan. Tom prigodom zadarski nadbiskup  Želimir Puljić uputio mu je i svoju čestitku u kojoj je napisao da je „Papa Benedikt XVI. bio izvrstan profesor na više njemačkih sveučilišta te da su teolozi pokušavali otkriti ‘crvenu nit’ njegova znanstvenog opusa“.

Zaključili su i da je „profesor Ratzinger“ bio „od glave do pete čovjek Crkve“ te svim svojim moćima uma i srca „promicao njezino dobro“. Neki su to povezivali s činjenicom što je bio rođen i kršten na Veliku Subotu, u sklopu Svetoga Trodnevlja, kada se “rodila Crkva”.

Na obavijest o smrti Pape emeritusa oglasila su se zvona katedrale Sv. Stošije.

“Dirnula me vijest o smrti dragoga pape Ratzingera.

Bogu sam zahvalan što sam imao prigodu susresti ga i u Vatikanu i u Hrvatskoj kad nam je došao u pohode 2011. i osjetiti njegovu nepokolebljivu vjeru, snagu poniznosti i blagosti te veliku hrabrost kojom se odlikovao njegov uzorni pontifikat.

Smatram kako svaki član Crkve Katoličke ima razloga reći: Bogu hvala za papu Benedikta XVI., za jasnoću stavova i naučavanja i osobito za način kako je taj ‘ponizni suradnik’ vršio Petrovu službu; s osobitim osjećajem crkvenosti i sigurnosti, dostojanstveno i ponizno, s jasnom vizijom  budućnosti“, rekao je nadbiskup Puljić u izjavi povodom smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

U propovijedi mise zahvalnice za proteklu građansku godinu, u subotu, 31. prosinca u 18 sati u katedrali Sv. Stošije u Zadru, nadbiskup Puljić će govoriti i o pontifikatu Benedikta XVI.