Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta crkve u Novom Selu u Bosanskoj posavini

Novo Selo (IKA)

Predvodeći na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u petak 28. lipnja svečano misno slavlje u župi Presvetog Srca Isusova u Novom Selu u Bosanskoj posavini vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posvetio je obnovljenu župnu crkvu i u nju ugradio moći sv. Wolfganga, ravenskog biskupa.

Bio je to veliki događaj za tu povratničku župu u kojoj je prije Domovinskog rata živjelo oko 3000 Hrvata katolika, a danas ih tu stalno živi tek 50-ak uglavnom starijih osoba. Na slavlju je sudjelovalo osamstotinjak Novoseljana, a nazočni su bili i predstavnici društveno političkih vlasti iz BiH na čelu s Josipom Jerkovićem, dopredsjednikom Republike Srpske iz reda Hrvata te gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sa suradnicima.

Kardinal Puljić slavio je misu uz domaćeg župnika Slavišu Stavljaka i još desetak svećenika, a posluživao je domaći sin Robert Čabraja, trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije.

U homiliji kardinal je pojasnio značenje posvete oltara kao središnjeg dijela crkve te križeva koji simboliziraju četvoricu evanđelista. Naglasio je kako posvetom crkve posvećuje i sve njezine župljane te da se u svojoj župnoj crkvi svi trebaju osjećati kao kod svoje kuće, mjestu u kojem će susretati Isusa i iz toga susreta mijenjati sebe i svijet oko sebe.

„Isus nas prima u svoju kuću – u dom Božji. Tu smo svi mi braća i sestre. Tu želimo doživjeti Isusovu blizinu i kad se vratimo doma da naši bližnji prepoznaju da smo doživjeli Isusa. To je smisao posvete crkve. Bog govori u srcu. Zato ga trebamo doživjeti srcem i to unijeti u obitelj kako bismo bili bliže jedni drugima, a ne udaljeni jedni od drugih. Zato je prevažno da se kršćanska ljubav, koja izvire s oltara, u nas ulije i da udomimo Isusa u svom obiteljskom domu, da budemo prepoznatljivi da smo Kristovi, da svoju vjeru živimo i svjedočimo te prenosimo na buduća pokoljenja“, rekao je kardinal Puljić. Tijekom obreda posvete oltara, kardinal je uz povelju u oltar ugradio i moći sv. Wolfganga, ravenskog biskupa.

Domaći župnik Stavnjak iznio je statističke podatke o povijesti župe koja je odredbom prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera osnovana 12. veljače 1911. godine. Prva crkva posvećena 1939. do temelja je porušena u Domovinskom ratu 1992. godine. Gradnja nove crkve po uzoru na staru, a po projektu Jure Pranjića započela je 2000. godine za vrijeme tadašnjeg župnika vlč. Ante Stjepića. Uz pomoć domaćih župljana i brojnih donatora crkva je dovršena 2006. i te godine 23. srpnja blagoslovio ju je kardinal Puljić. Za vrijeme župnika Ante Trgovčevića, koji je u župu došao 2009. proslavljena je 2011. godine 100. obljetnica župe. On je uz pomoć novoselskih iseljenika iz Australije izgradio novi kameni oltar i ambon, nabavio nove hrastove klupe te je započela izgradnja vitraja na crkvi. Od 2017. na službi župnika je vlč. Stavnjak koji je pokrenuo akciju obnove župne infrastrukture te su u protekle dvije godine njegove službe dovršeni vitraji na crkvi, koje je izradio umjetnik Anto Mamuša. Akademski slikar Željko Marić restaurirao je kipove Srca Isusova i Srca Marijina, izrađen je novi svijećnjak za uskrsnu svijeću, postolje za svetohranište, koje je donirala Jelena Pranjić iz New Yorka.

Župnik Stavnjak zahvalio je svima koji su pomogli te je sada crkva potpuno obnovljena. Posebno je zahvalio dopredsjedniku RS Jerkoviću i njegovoj supruzi Miri za zalaganje i nesebičan doprinos u obnovi i izgradnji crkve, a posebno na daru vitraja Posljednje večere iznad oltara te je on ujedno kum crkve.

Slikar Marić, koji je izradio i župi darovao oltarnu sliku Srca Isusova darovao je kardinalu i kumu crkve svoje dvije umjetničke slike. On će naslikati i nove postaje križnoga puta u crkvi.

Na misi su pjevali raseljeni župljani Novoga Sela, a na orguljama je svirala Lucijana Mraović, postulantica uršulinki iz Slavonskog Broda.

Veselo je bilo druženje Novoseljana pod velikim šatorom uz zajednički ručak, pjesmu i kolo KUD-ova iz Bosanske posavine.