Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta katedrale Uzvišenja Svetog Križa i uvođenje u službu začasnog kanonika preč. Josipa Gregurića

Sisak (IKA)

Na svetkovinu posvete sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa, u četvrtak 27. lipnja, Stolni Kaptol Svetog Križa u Sisku postao je bogatiji za novog začasnog kanonika preč. Josipa Gregurića. Prije molitve Večernje u službu ga je uveo sisački biskup Vlado Košić, a okupljenima ga je predstavio i pročitao dekret prepošt Kaptola mons. Marko Cvitkušić.

Prečasni Gregurić, rodio se 1. svibnja 1948. u Pešćenici od oca Franje i majke Marije rođ. Štefinšćak. Osmogodišnju školu polazio je u Lekeniku, a zatim i klasičnu gimnaziju Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa na Šalati u Zagrebu. Studij teologije započeo je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a nastavio u Mainzu (Njemačka). Za svećenika biskupije Trier, u Njemačkoj, zaređen je 1979. godine gdje je i djelovao do umirovljenja 2015. godine.

Nakon Večernje slijedilo je i misno slavlje kojim je proslavljena obljetnica posvete katedrale, a koje je predvodio župnik iz Kutine i kanonik preč. Dragutin Papić u zajedništvu s kanonicima Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku: prepoštom mons. Markom Cvitkušićem, preč. Milanom Begićem, preč. Markom Karačom, preč. Vladom Hrenom i preč. Josipom Gregurićen te župnikom iz Preloga Antunom Hoblajom, a služio je đakon Ivan Ćorić.

U homiliji preč. Papić istaknuo je kako dan posvete zgrade crkve treba u vjernicima probuditi svijest o Crkvi kao živoj zajednici Kristovih vjernika.

Crkva nije ljudsko djelo, zemaljska tvorevina. Njoj je korijen u nebu. Ona je djelo Božje, djelo Presvetog Trojstva. Bog Otac ljubi ljude i šalje Sina na svijet da ljude oslobodi od grijeha. Sin Božji uči svijet put istine, otkupljuje nas cijenom Krvi i ustanovljuje Crkvu.”

“Crkva proizlazi iz ljubavi vječnog oca, u vremenu je utemeljena od Isusa Krista i okupljena u Duhu Svetom. Isus apostolima daje vlast i šalje ih da propovijedaju njegov nauk svim narodima. Njima povjerava blago svojih zasluga da ga po svetim sakramentima dijele ljudima“, rekao je propovjednik te dodao kako Crkva nije ograničena ni vremenom ni prostorom. „Drugi Vatikanski sabor kaže: ‘Jedni su članovi Crkve putnici na zemlji, neki se ostavivši svijet čiste, a neki uživaju slavu gledajući Boga. Dakle, svi koji su Kristovi, imajući njegova Duha, tvore jednu Crkvu“.

U nastavku Papić je ustvrdio i da je Crkva rođena na Križu i ona mora biti dionica patnje svog božanskog Zaručnika. „Isus nas upozorava: ‘Predat će vas sudovima, bičevat će vas. Sav svijet će vas zamrziti zbog mene. Ako su mene progonili i vas će progoniti’. Možda se i pitamo zašto je Katolička Crkva progonjena i mučenička? Odgovor nam daje jedna stara mudra izreka: ‘Istina rađa mržnju’. Isusa su osudili jer je govorio istinu. Tako je i Crkva progonjena jer uči i svjedoči istinu, koja njezinim neprijateljima nije uvijek draga. Ali budimo sigurni da sve bure i progoni ne mogu Crkvu uništiti. Jer u kušnjama i napastima nije napuštena, nego je jača snaga milosti Božje koju joj je Gospodin obećao i da zbog slabosti ljudske ne odstupi od vjernosti nego ostane dostojna zaručnica svoga Gospodina“, rekao je preč. Papić te na kraju pozvao okupljene da se trude biti Kristova Crkva živeći iskreno krsna obećanja i njegujući zajedništvo vjere i ljubavi jer će tako i građevine crkve imati više značenja i smisla.