Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta oltara i blagoslov krstionice u crkvi u Rakovici

Rakovica (IKA)

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić slavio je u nedjelju 7. srpnja misu u crkvi Sv. Jelene u Rakovici tijekom koje je posvetio oltar i u njega ugradio moći bl. Alojzija Stepinca. Na početku mise blagoslovio je krstionicu.

Crkva Sv. Jelene u Rakovici bila je tijekom povijesti više puta rušena, posebno u prošlom ratu kad su crkva i župni stan granatirani i zapaljeni. Ostale su ruševine. Nakon rata sve je obnovljeno. Najprije župni stan, a u crkvi su glavni radovi završeni 1998. tako da je slavljena misa na blagdan sv. Jelene, 18. kolovoza 1998. godine. Do sada sve je uređeno.

Biskup je slavio misu u koncelebraciji s vlč. Goranom Antunovićem, dosadašnjim župnikom, don Matom Kujundžićem, novim župnikom, don Stjepanom Tribuljakom, župnim vikarom te tajnikom i kancelarom preč. Mišelom Grgurićem. Pjevanje je predvodila, uz glazbenu pratnju, Ivana Kovačević, vjeroučiteljica.

Biskup se u propovijedi osvrnuo na nedjeljno Evanđelje po Luki o poslanju učenika. “Isus je, pored apostola, imao i podosta drugih učenika koji su ga slijedili, slušali njegove nagovore, bili svjedoci mnogih Isusovih čuda i prihvatili ga kao Mesiju od Boga poslanog. Isus ih formira naukom i primjerom života, oni uz Njega rastu i osposobljavaju se da bi mogli biti njegovi svjedoci u narodu i navjestitelji njegove Radosne vijesti“, rekao je.

„Evanđelist veli da ih Isus šalje dva po dva. Ne pojedinačno, nego dva po dva. Zbog čega? Zbog toga što svatko mora imati nekoga uz sebe kao korektiv. Ako ide jedan sam, opasnost je da u svom navještaju skrene s puta istine i počne možda, više propovijedati sebe nego Isusa, ili naviještati Isusa, ne onakvog kakav je, nego u skladu sa svojim željama. Šaljući učenike Isus im otvoreno govori da će zbog svog poslanja podosta trpjeti, često neće biti prihvaćeni, bit će i progonjeni. Isus ne daje prostora iluzijama, nego želi biti do kraja jasan. Učenik koji nije spreman i na patnju, nije prikladan za poslanje. Šalje ih praznih ruku, prazne torbe. Oni moraju iskusiti da se Bog za njih brine, imat će sve najnužnije te stoga, svoje pouzdanje i sigurnost moraju staviti u Isusa, i ni u što drugo“, pojasnio je mons. Križić.

„Pored naviještanja evanđelja, Isus im zapovijeda da se brinu za bolesnike, liječe ih i pomažu im Isusovom snagom. Isus je uvijek bio pozoran prema bolesnima i siromašnima, prema svima koji pate i trpe. Želi da i njegov učenik bude upravo takav. Ovo potvrđuje koliko je Bog osjetljiv na ljudsku patnju. Isus je najbliži patnicima. Evanđelist veli da se učenici vraćaju radosni, ushićeni. Imaju iskustva da su s Isusovom snagom moćniji od svakoga zla, da im je s Isusom sve moguće. Isus želi da svaki njegov učenik, svaki vjernik, dođe do ove istine, iskusi to u vlastitom životu“, protumačio je biskup.

Na kraju mise biskup i vjernici oprostili su se od dosadašnjeg župnika vlč. Antunovića i pozdravili novog vlč. Kujundžića. Biskupu su župnik i župljani poklonili sliku “Ruke moje bake“ (sklopljene ruke obavijene krunicom).