Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpisan Protokol o suradnji između Radiotelevizije BiH i Biskupske konferencije BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Protokol o suradnji između Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine potpisan je u ponedjeljak 3. listopada u svečanom salonu BHRT-a u Sarajevu.

Protokolom se„prihvaća uzajamna suradnja o medijskom praćenju važnijih crkvenih događanja na teritoriju BK BiH i svih pitanja značajnih za vjerski život katolika, uključujući i suživot s pripadnicima crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini“.

Protokol o suradnji potpisali su generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine gospodin Belmin Karamehmedović i predsjednik Biskupske konferencije i predsjednik Vijeća za sredstva društvene komunikacije BK BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić.

U uvodnoj riječi urednik redakcije Religijskog programa na BHT1 Haris Bilalović pozdravio je sve uzvanike te spomenuo da se potpisivanje Protokola pada na drugu obljetnicu osnivanja spomenute redakcije, dodajući da je ta televizija i prije toga godinama pratila brojna crkvena događanja. Govoreći o važnom doprinosu Katoličke Crkve na planu mira i dijaloga, podsjetio je i na nedjeljni poziv pape Franje na prestanak rata u Ukrajini.

Generalni direktor Karamehmedović istaknuo je dugogodišnju dobru suradnju između Radiotelevizije BiH i Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini. Podsjetio je na zahtjevni projekt BHRT-a, a riječ je o izravnom cjelodnevnom prijenosu svih događaja na sedam lokacija u glavnom gradu BiH tijekom pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini, 6. lipnja 2015. Kazao je da su tom prigodom primili brojne čestitke. Rekao je da BHRT želi biti na službi svim građanima pa tako i katolicima u Bosni i Hercegovini i izrazio otvorenost za buduću suradnju.

Nadbiskup Vukšić podsjetio je da „već mnogo godina postoji obostrano korisna suradnja između raznih ustanova Katoličke Crkve u BiH i Radiotelevizije BiH“. „Za to zahvaljujemo Vama i Vašim suradnicima, Vašim prethodnicima i njihovi suradnicima. Sa svoje strane kroz cijelo to vrijeme nastojali smo, koliko je bilo do nas, izići u susret djelatnicima Vaše medijske kuće, kao i drugima, i vjerujem da će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti“, kazao je predsjednik BK BiH.

„Na putu dogovaranja i suradnje, prije određenoga vremena nastala je zamisao da se potpiše i Protokol o suradnji između Biskupske konferencije BiH i Radiotelevizije BiH kako bi se ta suradnja još više poboljšala a danas, ovim činom potpisivanja Protokola o suradnji, dosadašnja ideja odsada postaje stvarnost. Bogu hvala! Uime Biskupske konferencije zahvaljujem svim ljudima dobre volje. Posebice vama koji danas sudjelujete u ovom činu. A kao predstavnik Katoličke Crkve, koja je otvorena prema svima i svakoga želi uključiti, u duhu dijaloga i suradnje za opće dobro i društvenu slogu, izražavam želju da ovo bude početak sličnoga dogovaranja Katoličke Crkve također sa svima ostalima koji već jesu ili će biti zainteresirani za suradnju“, kazao je nadbiskup Vukšić.

„Uime svih ostalih biskupa koji su podržali zamisao potpisivanja Protokola, i u svoje osobno ime, svesrdno podržavam svrhu ovoga Protokola koja je naznačena u njegovu uvodu: Ovim Protokolom Radiotelevizija i Biskupska konferencija prihvaćaju uzajamnu saradnju o medijskom praćenju važnijih aktivnosti Katoličke Crkve o svim pitanjima značajnim za vjerski život katolika, uključujući i poboljšanje vjerskog i međureligijskog života i prijateljski suživot s pripadnicima drugih vjerskih zajednica i crkava u BiH. U službi jačanja dobra, širenja suradnje i prijateljstva među ljudima, neka dragi Bog blagoslovi ovo djelo i njegovu primjenu“, poručio je predsjednik BK BiH nadbiskup Vukšić.

Na kraju su direktor Karamehmedović i nadbiskup Vukšić razmijenili prigodne darove. Belmin je darovao snimljeni svezak sevdalinki, a nadbiskup nedavno otisnutu knjigu pod naslovom „Crkva i mediji“, napominjući da je to zajednički projekt Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Također je darovao knjigu pod naslovom „Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. i 2011. godine“ autora Franje Marića.

Nakon potpisivanja Protokola o suradnji uslijedila je izjava za medije. Novinarima je nadbiskup Vukšić kazao je da se upravo potpisanim protokolom prije svega potvrđuje dosadašnja odlična suradnja između BHRT-a i BK BiH, odnosno te medijske kuće sa svim biskupijama u BiH. Pojasnio je da je protokol rezultat dosadašnjih razgovora o načinu da dobru suradnju učine još boljom te izrazio uvjerenje da će potpisivanje protokola upravo tome pridonijeti. „Pridonijet će, također, suradnji i s drugima i drukčijima, dijalogu, međureligijskom dijalogu i, uopće, toleranciji i prijateljstvu. Željeli smo time pokazati da je dogovaranje moguće, i evo, ideja, koja je do danas bila samo zamisao, pretvorila se u stvarnost. I zaista mi je vrlo drago što se to dogodilo“, kazao je nadbiskup Vukšić.

Generalni direktor Karamehmedović potvrdio je da to potpisivanje predstavlja samo učvršćivanje odličnih odnosa te dvije institucije koji, kako je kazao, traju već godinama. Izrazio je nadu u nastavak dobrih odnosa i u razvijanje uspješne suradnje i s drugim vjerskim zajednicama u BiH. „Radiotelevizija BiH je servis svih građana ove države i stoji na raspolaganju da ispuni svoju zadaću: da, prije svega, informira, obrazuje, zabavi svoje gledateljstvo“, istkanuo je Karamehmedović, dodavši da su vrata Radiotelevizije BiH „više nego otvorena za ovakvu i, naravno, svu sličnu suradnju“.

Program je završen bilateralnim susretom u Direkciji BHRT-a