Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpisan ugovor o zamjeni nekretnina između Republike Hrvatske i Sisačke biskupije

Sisak (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić potpisali su u ponedjeljak 27. ožujka u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku Ugovor o zamjeni nekretnina između Republike Hrvatske i Sisačke biskupije.

Riječ je o zemljištu, do sada u vlasništvu Župe Uzvišenja Sv. Križa u Sisku, koje će Republika Hrvatska, odnosno Sisačko-moslavačka županija koristiti u svrhu zbrinjavanja osoba pogođenih potresom.

Naime na više od 8000 m2 u sisačkom kvartu Zeleni brijeg gradit će se 35 montažnih kuća s kompletnom infrastrukturom te šest modula za potrebe restorana i drugih društvenih sadržaja. Nakon što se u potpunosti završi obnova, iste će se koristiti za proširenje kapaciteta Doma za starije. Republika Hrvatska dat će Biskupiji u zamjenu za to zemljište česticu u sisačkoj Ulici Ivana Fistrovića, pašnjak u Zrinu te česticu u Dumačama.

Potpisivanju ugovora nazočili su i katedralni župnik Marko Karača, saborska zastupnica Marijana Petir, župan sisačko-moslavački Ivan Celjak, državni tajnici u Ministarstvu graditeljstva Domagoj Orlić i Sanja Bošnjak te ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama Ivana Pintar.

Kako je tom prigodom rekao biskup Košić ova zemljišta koristit se za gradnju kapelica, odnosno župnih stanova. Tako će se kapelice graditi u sisačkoj Fistrovićevoj ulici te u Dumačama, a u Zrinu, kod nove spomen-crkve bit će postavljena drvena montažna kuća za župnika.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić poručio je kako je ova zajednička suradnja socijalan i karitativan pristup kako i na koji način riješiti zahtjeve Biskupije i Republike Hrvatske te ih međusobno povezati.