Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpisan ugovor o završetku obnove zgrade Franjevačkog samostana sv. Križa u Sarajevu

Sarajevo (IKA/KTA)

Nakon 13 godina borbe s nadležnim institucijama, Franjevačka provincija Sv. Križa - Bosne Srebrene potpisala je u Sarajevu 21. srpnja ugovor s Općinom Novo Sarajevo o završetku obnove zgrade Franjevačkog samostana sv. Križa u Sarajevu, izvijestio je portal Svetlo riječi, prenosi KTA.

Uz nazočnost predstavnika Općine Novo Sarajevo i nekolicine franjevaca Bosne Srebrene, ugovor su potpisali načelnik Općine dr. Hasan Tanović i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, koji je na samom početku svog obraćanja podsjetio na povijesnu i emotivnu važnost tog prostora izgrađenog 1942. godine. Zemlja i zgrada ove franjevačke kuće je, neposredno nakon II. svjetskog rata, odlukom Vrhovnog suda NRBiH franjevcima oduzeta, a tijekom posljednjega rata (1992.-1995.) zgrada je zapaljena i srušena. Nakon rata, franjevcima je dopušteno da adaptiraju dio objekta, ali im nije dopušteno obnavljanje objekta „Lamele C” koji je ostao devastiran.

Načelnik Tanović istakao je važnost djelovanja franjevaca u BiH i izrazio žaljenje što se godinama opstruirala realizacija obnove: „Ovo je ugovor kojim će se formalno i pravno omogućiti nastavak obnove i po kojem Općina i dalje ostaje vlasnik prostora, ali daje potvrdu da su franjevci doživotni uživaoci tog prostora što je pravo koje su ostvarili još odavno. Potpisivanjem ovog ugovora učinili smo ono što je bilo u našoj nadležnosti lokalne zajednice i pokušali barem djelomično ispraviti nepravdu koja je nanesena franjevcima prije mnogo godina.”

Sredstva za sanaciju prostora su već osigurana, a postignut je i dogovor po kojem će se, u sklopu rekonstrukcije, dio sredstava izdvojiti za obnovu igrališta koje se nalazi uz samu zgradu.

„Ovakav dogovor mnogo govori o svijesti i društvenoj odgovornosti franjevaca, jer će, obnovom igrališta, Općina Novo Sarajevo dobiti moderno uređen sportski prostor za boravak i slobodno vrijeme mladih“, dodao je načelnik Općine Novo Sarajevo dok je provincijal fra Zdravko Dadić naglasio: „Želimo da se i lokalni život događa ovdje, da djeca i mladi mogu doći u siguran prostor koji će biti osvijetljen i uređen i da se mogu družiti, zabaviti i baviti se sportom.”

Premda izgrađen s osnovnim ciljem stvaranja prostora za školovanje franjevaca u Bosni i Hercegovini, danas je ovaj prostor mnogo više od toga; dom je studentima, pučkoj kuhinji, radio postaji Radio MarijaHumanitarno-karitativnoj organizaciji Kruh sv. Ante, Franjevačkom medijskom centru Svjetlo riječi i sjedište je Franjevačke provincije Bosne Srebrene te kao takav ima veliki značaj u životu franjevačke zajednice, ali i u životu grada Sarajeva općenito.