Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpisani prvi ugovori o članstvu u Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije

Vukovar (IKA)

Prvih 36 ugovora o pristupanju članstvu u Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije, osnovane nedavno sa sjedištem u Vukovaru, potpisano je u četvrtak u tomu gradu u nazočnosti predsjednika Upravnog odbora te zaklade, vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita kardinala Vinka Puljića, objavila je Hina.

„Nakon što smo nedavno Zakladu osnovali, sada potpisujemo i prve ugovore o podupiranju njezinog rada jer bez sigurnog i stalnog dotoka financijskih sredstava Zaklada neće moći realizirati sve one projekte koje želimo“, rekao je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Novac će se, dodao je, koristiti za mnoge humanitarne i druge projekte koji će potpomoći osiguranju opstanka Hrvata u BiH.

„Bez dobrotvora, počevši od Vlade RH, ne možemo ostvarivati naše programe i ja sam svima zahvalan“, istaknuo je kardinal Puljić.

Po riječima upravitelja Zaklade, zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Josipa Dabre, potpisano je prvih 36 ugovora o podupiranju rada Zaklade, a među onima koji su ih potpisali je 5 hrvatskih županija, 8 gradova, 11 općina i isto toliko tvrtki.

„Bitno je naglasiti da su to ozbiljne tvrtke i sigurno je da ćemo nakon ljeta napraviti još jedan ciklus pristupanja“, najavio je Dabro i dodao da Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije okuplja ljude dobre volje.

Jedna od županija koja je odlučila poduprijeti rad te zaklade je i Osječko-baranjska.

„Ključ je u tome da podupiremo naše Hrvate koji žive i u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji. U ovom slučaju, govorimo o Osječko-baranjskoj županiji kao podupiratelju koji će financijski pomagati rad Zaklade. Mi smo i do sada pomagali Hrvate u BiH te smo tako kroz razne projekte Hrvate u toj državi potpomogli s 240 tisuća kuna“, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Po njegovim riječima, Hrvatima u BiH treba pomoći i projekti ondje ključni su za njihov opstanak. Dodao je kako će Osječko-baranjska županija ove godine Zakladu Vrhbosanske nadbiskupije potpomoći s 15 tisuća kuna.

Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru je otvorena sredinom lipnja, a njezine je prostorije svečano otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Tada je najavljeno kako će rad Zaklade biti usmjeren prema osnivanju, izgradnji, uređivanju i opremanju domova za stare i nemoćne, pružanju raznih oblika potpore starima, nemoćnima i bolesnim osobama te financiranju obnove i opremanja objekata za djecu predškolske dobi, za učenike i studente.

Dodjeljivat će i novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihova redovitog školovanja, a Zaklada će se baviti i drugim humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima, objavila je Hina.