Budi dio naše mreže
Izbornik

Potpuni oprost za Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Vatikan (IKA)

U povodu drugoga Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koji se obilježava 24. srpnja, Apostolska pokorničarna objavila je kako će na taj dan biti moguće dobivanje potpunog oprosta, prenosi Vatican News.

Prihvaćajući molbu prefekta Dikasterija za laike, obitelj i život kardinala Kevina Josepha Farella, Apostolska pokorničarna objavila je 30. svibnja dekret kojim navodi da će na drugi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba svi djedovi, bake i starije osobe, kao i svi vjernici koji će, motivirani pravim duhom pokore i milosrđa, sudjelovati na misi 24. srpnja, u povodu obilježavanja Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koju će predvoditi papa Franjo u bazilici svetog Petra, ili na drugim slavljima koji će biti diljem svijeta, moći dobiti potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakane Svetog Oca). Potpuni oprost moći će se izmoliti i za dušu u čistilištu.

Potpuni oprost, navodi se, mogu zadobiti i oni koji će posvetiti značajno vrijeme posjetu starijoj braći u nevolji ili poteškoćama (poput bolesnika, napuštenih i osoba s invaliditetom) – bilo uživo ili virtualno, putem medija.

Nadalje, potpuni oprost mogu zadobiti i starije osobe koje su bolesne, kao i svi oni koji su iz ozbiljnih razloga spriječeni napustiti dom, a koji će se duhovno pridružiti svetim slavljima na Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, prinoseći svoje molitve, vlastite boli i patnje milosrdnome Bogu, napose dok će se putem medija prenositi Papine riječi i brojna slavlja.

Dekret se zaključuje molbom da se svećenici spremnim i velikodušnim duhom stave na raspolaganje za slavlje sakramenta pokore, objavio je Vatican News.