Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav misionara Litrića hrvatskim učenicima i nastavnicima povodom početka školske godine

Ruanda (IKA)

Najstariji hrvatski misionar, don Danko Litrić, koji je na službi u Ruandi, uputio je 4. rujna poruku učenicima i nastavnom osoblju početkom nove školske godine u Republici Hrvatskoj. Njegovu poruku prenosimo u cijelosti.

Na poticaj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj želim pozdraviti na početku nove školske godine sve nastavnike, profesore i djelatnike u svim našim hrvatskim školama. Pozdravlja vas najstariji hrvatski misionar koji ima sreću da živi i radi lijepi misionarski poziv i apostolat sve od 1981. godine u maloj afričkoj zemlji na ekvatoru – u Ruandi, o kojoj ste mnogo čuli i čitali. To je zemlja puna djece i mladih, što vi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ne možete ni zamisliti. Ujutro kad djeca idu u školu sve vrvi od djece u različitim uniformama u svim pravcima gdje se nalaze škole. To je divno vidjeti u mojoj misiji u kojoj ima sedam škola, a svaka ima oko tisuću učenika.

Sva djeca u Ruandi žele ići u školu, jer znaju da bez škole ne mogu živjeti niti išta u životu postići. Nažalost mnogi ne mogu ići u školu jer treba puno potrebnog za školovanje: uniforma, bilježnice, olovka ili kemijska, pločica ili bilježnice… jer su mnogi siročad bez tate i mame ili su siromašni.

Vi u našoj Domovini imate sreću, jer imate sve potrebno. Svugdje ima škola, a ako je malo dalje, uređeno je sve za prijevoz. Imate sve potrebno. Morate za to zahvaliti Bogu i zemlji u kojoj živite. Zato vam želim reći, draga djeco, zahvalite Bogu za tu mogućnost. I Isus Sin Božji, koji je postao čovjek i malo dijete išao je u školu gdje je „rastao u milosti pred Bogom i ljudima“.

Tako i ja vama, draga djeco koji započinjete novu školsku godinu, želim da u novoj školskoj godini rastete u milosti, mudrosti i znanju pred Bogom i ljudima. Da budete veseli i sretni u školi, koja vas priprema za sretan život na zemlji, koja se produljuje u vječnu sreću u Nebu za koju nas je dobri Otac stvorio!

A učitelje i profesore bih zamolio neka ne zaborave da uz znanje prema udžbenicima ne zaborave djeci pomoći u lijepom ljudskom i kršćanskom življenju, da bi mogli sretni biti oni i njihovi roditelji u ovom i budućem životu.

Molim vas ako možete nešto žrtvovati od onoga što imate, da ne zaboravite i siromašnu djecu u Ruandi i Africi kao i drugim dijelovima svijeta gdje vaši vršnjaci teško žive kako bi i oni mogli ići u školu. To činite jasno preko vaših učitelja i odgojitelja koji vas odgajaju u ljubavi.

Hvala svima!

Don Danko Litrić, milošću Božjom misionar od 1981.