Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav nadbiskupa Barišića na proslavi svetkovine sv. Dujma

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je pozdravnu riječ na početku euharistijskog slavlja u prigodi svetkovine sv. Dujma u petak 7. svibnja 2021. u splitskoj katedrali.

Draga braćo i sestre!

Započinjući ovogodišnje svečano misno slavlje, o svetkovini svetoga Dujma biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, sve vas srdačno pozdravljam. Osobit pozdrav tebi, brate nadbiskupe koadjutore Dražene, budući nasljedniče na katedri svetoga Dujma, koji predsjedaš ovogodišnjim slavljem.

Pozdrav i našu zahvalnost izričem nazočnim biskupima koji s nama dijele radost slavlja svetoga Zaštitnika. Pozdravljam mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK; mons. Matu Uzinića, nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije i apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije; sufragane: mons. Tomislava Rogića, šibenskog biskupa i mons. Ivana Štironju, novog kotorskog biskupa, kao i šibenskog biskupa u miru mons. Antu Ivasa; mons. Juru Bogdana, vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj; susjeda mons. Petra Palića, mostarsko-duvanjskog biskupa i upravitelja Trebinjsko-mrkanske i Hvarske biskupije; provincijala fra Marka Mršu, generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, Prvostolni kaptol na čelu s prepozitom dr. Nediljkom Antom Ančićem, katedralnog župnika, svećenike, redovnike, sestre provincijalke, redovnice, bogoslove i sjemeništarce.

Pozdravljam gradonačelnika grada Splita, predsjednika Gradskoga vijeća, splitsko-dalmatinskog župana, rektora splitskog Sveučilišta, ravnatelja Kliničkog bolničkog centra, predstavnike znanosti, društvenih, civilnih i vojnih vlasti i institucija, hrvatske branitelje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, sve građane i vjernike. Dok uz svetkovinu svetog Dujma čestitam i dan Grada koristim prigodu čestitati i ovogodišnjim laureatima.

Srdačan pozdrav upućujem svim građanima grada Splita i svim Splićanima širom domovine i svijeta te vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije, od izvora Vrlike do ušća Neretve, kao i svim štovateljima svetoga Dujma – od Bakarskog do Kotorskog zaljeva.

Dujmovo slavlje zahvaća i povezuje široke prostore, ali okolnosti i mjere pandemije koronavirusa i ovu godinu udaljavaju nas i drže nas na distanci. No, uza svu fizičku ograničenost ovogodišnja proslava našega Zaštitnika pruža nam mogućnost jedne još snažnije povezanosti po svetom Dujmu s Gospodinom i nas međusobno.

Spomenute okolnosti priječe izvanjske manifestacije i tradicionalnu procesiju, za koju se neće praviti i uvoditi red na putu njezina održavanja. Međutim, ovogodišnja proslava svetoga Dujma lišena pozornica, stvari, cijena, igračaka, poziva nas na još važniji red, ne izvanjski nego duhovni, red srca i duše. Priželjkivani je to red sklada i ljepote odnosa u našim obiteljima i društvu: sklada i zajedništva različitih uloga, stranaka, institucija; harmonija vlastitih interesa i općeg dobra, svoga standarda i osjetljivosti na potrebe drugih; povezanosti molitve i rada; usklađenosti riječi i djelâ, vjere i života; svjedočki red, ljepota i sklad nedjeljnog euharistijskog slavlja i tjednog svakodnevlja.

Umjesto tradicionalne procesije i nošenja poprsja našega Zaštitnika, u našoj duhovnoj procesiji otvorimo se Božjoj ljubavi koja je nosila svetoga Dujma. Neka nas, osobno i zajedno ista ljubav ražari i ohrabri da nas nikakve okolnosti ne slome ni prijetnje udalje od vjernosti Kristu Gospodinu, kao ni od ljubavi prema braći ljudima. Dujmov primjer života vjernosti Bogu i ljubavi prema bližnjemu neka nas povede Onomu koji je bio snaga njegova svjedočenja Radosne vijesti i života.

Braćo i sestre! Korakom ove duhovne procesije u koju uključujemo sve potrebe, duhovne i materijalne, potrebe našega Grada i Domovine, iskreno i skrušeno, pristupimo središnjem slavlju Kristove spasonosne žrtve ljubavi. U darovima kruha i vina donesimo sve naše nade, žalosti, radosti, tjeskobe. Sve naše periferije, izoliranosti, ranjenosti, osamljenosti, nezaposlenosti, podjele, bolesti na duši i tijelu. Vođeni snagom Božje ljubavi i nadahnuti primjerom svetoga Dujma, od ovoga izvora i temelja novosti života, želimo naše zemaljsko hodočašće učiniti procesijom mira i pomirenja, zajedništva i solidarnosti, procesijom vjernosti Bogu i ljubavi prema svim ljudima.

Draga braćo i sestre, sve vas nazočne, kao i sve Dujmove štovatelje koji nas prate posredstvom HRT-a, Laudato TV-a, Radio Splita, Radio Marije i svih drugih medija te su s nama dionici ove duhovne životne procesije, pozdravljam i zazivam: „Na dobro nam došla Sudamja!“

Brate nadbiskupe Dražene, na dobro ti došla prva Sudamja! Započni i uvedi nas putem duhovne procesije u otajstvo spasonosne ljubavi Božje!