Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor nadbiskupa Hranića na otvaranju Šestog hrvatskog socijalnog tjedna

Zagreb (IKA)

Predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je pozdrav na otvaranju 6. hrvatskog socijalnog tjedna u petak 21. listopada u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu koji prenosimo u cijelosti.

“Radujem se što smo nakon 10 godina ponovno okupljeni na Hrvatskom socijalnom tjednu. „Demografija, iseljavanje, migracije“ veoma je aktualna tema. Godinama se nismo ozbiljno i odgovorno kao društvo suočavali s upozorenjima i pozivima demografa koji su donosili brojke i govorili o demografskom starenju i o smanjenju broja stanovnika RH. Crkva je rado davala i daje prostor demografima, no Crkva koja naviješta radost bračne i obiteljske ljubavi i zajedništva te evanđelje života i demografi sa svojim upozorenjima i demografskim projekcijama, makar i udruženi, nisu mogli niti mogu donijeti potrebne mjere i rješenja, koja mogu zaustaviti demografski pad i pomladiti jedan narod. Vrijednosna i idejna strujanja, javno mnijenje, dominantna postmoderna kultura, sredstva društvenog priopćavanja i populistička pomodarska liberalna politika udruženim snagama proglašavaju brak i obitelj nazadnim konzervativnim ustanovama te svoj uspjeh mjere porastom pokazatelja koji upućuju na rastakanje braka i obitelji te na ograničeni doseg utjecaja Crkve u životu društva. Tolerira se krajnje diskriminatorno ponašanje poslodavaca u zapošljavanju. Na nacionalnoj razini je bilo i dobrih zakonskih prijedloga koji nažalost nisu uspjeli preživjeli dolazak nove Vlade ili su bili ograničenog karaktera. Posljednjih se godina sve češće pojavljuju hvalevrijedni pokušali jedinica lokalne uprave, koje novčano stimuliraju svako novorođeno dijete i mlade obitelji. No, promjena demografskih trendova zahtijeva konsenzus svih političkih opcija i niz finih uzajamno povezanih demografskih mjera, na različitim razinama i područjima života na duge staze, koje ne ovise o političkoj opciji na vlasti te javno mnijenje koje promiče kulturu života i majčinstvo i očinstvo, što sve zajedno tek dugoročno donosi željene plodove demografskog oporavka.

Pogođeni smo i posljedicama ekonomske krize, koruptivnim obrascima ponašanja te poteškoćama u funkcioniranju pravne države, što je rezultiralo iseljavanjem, osobito mladih obrazovanih ljudi i mladih obitelji s djecom.

Zbog svega navedenog, danas smo na pragu demografskog sloma, staračka nacija, suočena s pomanjkanjem radne snage i sa socijalno nesigurnom budućnošću. Primorani smo razmišljati o uvozu radne snage i o mudroj useljeničkoj politici koja bi trebala olakšati povratak jednom dijelu hrvatskog iseljeništva latentno zainteresiranom za povratak i o prihvaćanju onih migranata koji bježe pred ratom i prirodnim katastrofama, na način i u broju da ne destabiliziramo čitavo društvo.

Ovim socijalnim tjednom Crkva želi ponovno okupiti sve kojima na srcu leži budućnost naše domovine i dobrobit hrvatskog naroda. Sloboda domovine koju imamo plaćena je tolikim mladim životima i bezbrojnim žrtvama. Uz pomoć i preko svoga Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, HBK poziva ovim socijalnim tjednom sve nas okupljene i čitavo društvo: od bračnih parova, političara, gospodarstvenika, vlasnika i djelatnika u sredstvima društvenog priopćavanja, svojih svećenika i drugih pastoralnih radnika, do znanstvenika i kulturnih radnika na uzajamno slušanje, zajedničko razmišljanje i razabiranje mogućih te potrebnih koraka u vidu saniranja ozbiljne biološke ugroženosti našeg naroda te donošenja mjera dugoročne demografske obnove čitavog društva.

Zahvaljujem članovima Upravnog vijeća, djelatnicima te suradnicima Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve te ravnatelju Centra prof. dr. Stjepanu Balobanu za inicijativu i za ostvarenje ovog Tjedna. Hvala članovima Programskog i Organizacijskog odbora na čelu s prof. dr. Gordanom Črpićem, i gosp. Zvonimirom Ancićem, svim predavačima, tehničkom osoblju koje nam omogućuje međusobnu povezanost, moderatorima i sudionicima u našim biskupijskim sjedištima širom hrvatske, djelatnicima sredstava društvenog priopćavanja koji će s našim nastojanjima upoznati i za njih oduševljavati sve ljude dobre volje. I posebno hvala na svesrdnoj podršci, Vama dragi oci Biskupi, ovdje i po biskupijama te Tajništvu naše HBK.

Svima želim ugodan i plodan rad te Vam zahvaljujem na pozornosti.”