Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: 6-hrvatski-socijalni-tjedan

Šesti hrvatski socijalni tjedan – svi izvještaji

Na poticaj Hrvatske biskupske konferencije (HBK) te u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, 22. i 23. listopada 2021. godine u Zagrebu je održan Šesti hrvatski socijalni tjedan na kojem je dvjestotinjak sudionika iz cijele Hrvatske razmatralo temu Demografija – iseljavanje – migracije te su cjelokupnoj javnosti uputili Deklaraciju u kojoj među ostalim upozoravaju kako je Hrvatska "ušla u demografski slom zbog intenziviranog pada broja živorođenih, pada broja stanovnika te poremećenosti dobne strukture stanovništva".

Na panelu Demografija III. o demografskim trendovima i obiteljskom pastoralu u Hrvatskoj

Na panelu Demografija III. održanom u subotu 23. listopada u Zagrebu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) u sklopu Šestog hrvatskog socijalnog tjedna bilo je riječi o djelovanju Crkve u svrhu demografskog oporavka Hrvatske, utjecaju obiteljskog pastorala na demografske trendove te demografskoj obnovi u kontekstu (ne)provođenja pastoralnih smjernica Crkve.

Na panelu Useljeništvo i povratništvo II. o mogućnostima i ulozi Crkve te Hrvatske matice iseljenika u povratništvu

Na panelu Useljeništvo i povratništvo II., održanom u subotu, 23. listopada u Zagrebu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) u sklopu Šestoga hrvatskog socijalnog tjedna, na temu mogućnosti i ulozi Crkve u povratništvu te ulozi Hrvatske matice iseljenika u useljeničkim i povratničkim migracijama govorili su dr. sc. fra Luka Marković i dr. sc. Ivan Tepeš.

Nadbiskup Hranić: Krajnji je čas da nešto učinimo

Šesti hrvatski socijalni tjedan koji se 22. i 23. listopada održavao u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na zagrebačkom Ksaveru završen je zaključnim riječima, usvajanjem Deklaracije i zahvalnim misnim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Deklaracija VI. hrvatskoga socijalnog tjedna

VI. hrvatski socijalni tjedan koji se 22. i 23. listopada održavao u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na zagrebačkom Ksaveru u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve završen je usvajanjem Deklaracije koju prenosimo u cijelosti.

Na panelu Useljeništvo i povratništvo I. o uspješnom povratku iseljeništva

Na panelu Useljeništvo i povratništvo I. održanom u subotu, 23. listopada u Zagrebu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) u sklopu Šestog hrvatskog socijalnog tjedna govoreći o useljeništvu i povratništvu, dr. sc. Marin Sopta istaknuo je kako se danas vrlo teško odlučiti na povratak u Hrvatsku, no smatra da ostale države koje su uspjele vratiti stanovništvo, nisu uspješnije od Hrvatske.

Na panelu Migracije II. o migracijskim politikama, Hrvatskom iskustvu migracija u Bosni i Hercegovini te novim migracijama u Hrvatsku

Na panelu Migracije II. održanom u subotu 23. listopada u Zagrebu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) u sklopu Šestog hrvatskog socijalnog tjedna govoreći o migracijskim politikama te iskustvima Hrvata s migracijama u prošlosti, ali i danas, govorili su dr. sc. Jakov Žižić, dr. sc. mons. Pero Sudar te Stanko Perica, mag. theol., dipl. iur.

Na panelu Demografija I. o demografskim i migracijskim trendovima

Na panelu Demografija I. održanom u subotu, 23. listopada u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) u Zagrebu u sklopu Šestoga hrvatskog socijalnog tjedna govornici su prikazali demografske i migracijske trendove te predstavili brak i obitelj u Hrvatskoj u demografskom kontekstu.

Na panelu Demografija II. o mjerama demografske politike u Republici Hrvatskoj

Na panelu Demografija II. održanom u subotu, 23. listopada u Zagrebu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) u sklopu Šestog hrvatskog socijalnog tjedna doc. dr. sc. Ivan Malbašić istaknuo je kako je jedan od primjera dobre prakse u Hrvatskoj za promicanje obitelji s više djece djelovanje Udruge obitelji s troje ili više djece čija je misija "doprinijeti stvaranju boljih uvjeta života za obitelji u Hrvatskoj, a osobito onih s troje ili više djece, kako bi obitelji bile ishodište zrelih pojedinaca i nositelji razvoja društva".

1 2